Skip to main content

Πακέτο 3,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις

Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν σε λιγότερο από έναν μήνα ώστε να εκταμιευτεί η 4η δόση

Νέο πακέτο ρευστότητας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πέσει στην αγορά με στόχο να διοχετευτεί σε νέους κύκλους επιδοτήσεων για προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης, «Εξοικονομώ», αλλά και χαμηλότοκα δάνεια -μακράς διάρκειας- για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το newmoney.gr, η εκταμίευση της 4ης δόσης μέσα στην άνοιξη προϋποθέτει σειρά ενδιάμεσων στόχων και ορόσημων που ξεκινούν από την… ανακαίνιση του OAKA και φτάνουν μέχρι την κωδικοποίηση ολόκληρης της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές φέτος, καθώς έργα και επενδύσεις ενταγμένα στο Ελλάδα 2.0. θα απορροφήσουν ακόμα 5 δισ., δηλαδή ένα ποσοστό που αντιστοιχεί λίγο περισσότερο από 2% του ΑΕΠ. Στα έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», η διαλειτουργικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, η από πολλούς αναμενόμενη διασύνδεση 500.000 συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) με ταμειακές μηχανές, ο νέος δικαστικός χάρτης και η «Κάρτα του Ασθενή». Επίσης θα υπάρχει και το Project «Πράσινες Μεταφορές», με την ένταξη 250 ηλεκτρικών λεωφορείων στις αστικές μεταφορές της Αθήνας και 20.000 πράσινων ταξί σε όλη τη χώρα.

Η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου να κλείσει με τα ορόσημα που εκκρεμούν ώστε μέσα στον Απρίλιο να υποβληθεί το 4ο αίτημα για την καταβολή 3,3 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων). Σε σύνολο 20 προαπαιτούμενων, υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες επιδιώκεται να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου.

Συγκεκριμένα, οι τρεις ενδιάμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι:

1/ Η επανακατάρτιση για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην ψηφιακή διαχείριση των δικών και των δικογράφων, αλλά και ειδικότερα θέματα που θα κληθούν να εκδικάσουν ταχύτερα. Οι δε υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη λήψη, στη διαχείριση, στην ταξινόμηση και την επικοινωνία των δικογράφων εντός και εκτός δικαστηρίων.

2/ Θα πρέπει να αυξηθεί η δυναμικότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ.

3/ Μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ. Το θέμα των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες έχει μόνιμα έναν αλληλόχρεο λογαριασμό στα όρια της αναγκαστικής επιστροφής από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ποσού που υπερβαίνει την εγκεκριμένη από τον Προϋπολογισμό φαρμακευτική δαπάνη κατ’ έτος. Η υπέρβαση γίνεται κάθε χρόνο επειδή οι προμήθειες των νοσοκομείων υπερβαίνουν σε πάγια βάση το εγκεκριμένο κονδύλι. Λόγω των καθυστερήσεων των πληρωμών, η υπέρβαση της δαπάνης είναι για τις εταιρείες χρήματα που δεν έχει πληρώσει το Δημόσιο, και για το Δημόσιο χρήματα που πρέπει να επιστραφούν. Το ύψος του clawback κυμαίνεται κατ’ έτος από τα 120 έως και τα 180 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκινήσει από το 2022 μια διαδικασία διαγραφής του clawback με αντάλλαγμα ισόποσες επενδύσεις από πλευράς των φαρμακευτικών εταιρειών.

Παράλληλα, τρέχουν και 17 ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν:

1/ Η ανάθεση της σύμβασης για την ανακαίνιση του OAKA.

2/ Η ανάθεση συμβάσεων για τη διασύνδεση των νησιών με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

3/ Κοινοποίηση ανάθεσης των συμβάσεων για τα τρία υποέργα του Bόρειου Oδικού Aξονα Kρήτης.

4/ Ολοκλήρωση νέας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.

5/ Η έγκριση αιτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου τομέα.

6/ Η ανάθεση συμβάσεων για αστικές παρεμβάσεις.

7/ Οι πρώτες συμβάσεις για το πλέγμα προστασίας κατά των πυρκαγιών.

8/ Οι εγκρίσεις συμβάσεων για δίκτυα ύδρευσης.

9/ Η ανάθεση συμβάσεων για το έργο «μικροδορυφόροι».

10/ Η ανάθεση σύμβασης για τη βελτίωση των κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων.

11/ Η έγκριση των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» σχετικά με την αναβάθμιση εμπορικών κτιρίων.

12/ Αναβάθμιση συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφοριακών συστημάτων για την απονομή Δικαιοσύνης.

13/ Εφαρμογή κριτηρίων και εργαλείων μέτρησης επιδόσεων των δικαστικών υπαλλήλων.

14/ Ανάθεση συμβάσεων για τα νέα δικαστικά κτίρια.

15/ Ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια – πρώτη δέσμη συμβάσεων.

16/ Η ανάθεση συμβάσεων για υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

17/ Κοινοποίηση ανάθεσης για τις εργασίες του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) σε περιφερειακούς αερολιμένες.

Η 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. θα αφορούν το σκέλος των δανείων και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ εκείνο των επιχορηγήσεων. Η αίτηση αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Με ιδιαίτερα αυξημένη ταχύτητα προχωρούν τα δάνεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν συμβασιοποιηθεί 269 δάνεια, εκ των οποίων τα 128 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό τους ύψος ανέρχεται σε 10,26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που χρηματοδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Τα αιτήματα αυτά αφορούν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, της δρομολόγησης έργων που συνδέονται με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης οικιστικών κτιρίων, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της χρήσης υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια.

Πηγή: newmoney.gr