Skip to main content

Αστακός η Θεσσαλονίκη για το Πολυτεχνείο - Η έξτρα πρόβλεψη για Παλαιστινιακό και Fly Over και τα drones

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για τις κινητοποιήσεις σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου και οι παράμετροι για κυκλοφοριακό και Παλαιστίνη

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Οι συσκέψεις των επιτελών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπό την παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, δείχνουν τη βαρύτητα αλλά και τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι φετινές συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα τάξης που θα εφαρμοστούν καθορίζονται από δύο παραμέτρους

Η πρώτη ιδιαιτερότητα, που θεωρείται η γενική, είναι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και οι αντιδράσεις που υπάρχουν και στη χώρα μας για τους νεκρούς αμάχους στην περιοχή.

Η δεύτερη είναι η πιο ειδική και αφορά το κυκλοφοριακό, καθώς ήδη στην πόλη παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες και μποτιλιαρίσματα, κυρίως τις ώρες αιχμής, συνέπεια του κλεισίματος μιας λωρίδας στον περιφερειακό για τις ανάγκες κατασκευής της Fly Over.

Για την πρώτη παράμετρο, δηλαδή για τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αναμφίβολα θα έχουν ως προμετωπίδα το Παλαιστινιακό, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, με αστυνομικούς όλων των δυνάμεων (ΥΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ) να βρίσκονται σε καίρια σημεία, ενώ θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση με drones και ενδεχομένως, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με ελικόπτερο.

Πέραν αυτών, σε επιφυλακή θα βρίσκεται και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, το οποίο έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν σε επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή και αλλού.

Επιπλέον, και λόγω της επιφυλακής που ούτως ή άλλως υπάρχει εξαιτίας του πολέμου και του φόβου κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος, αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων καθ όλη τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων σε δυνητικούς στόχους, όπως πρεσβείες και προξενεία του Ισραήλ και των ΗΠΑ, Εβραϊκές συναγωγές και εταιρείες εβραϊκών η αμερικανικών συμφερόντων. Άλλωστε στο κομμάτι αυτό των μέτρων συμβάλει ήδη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 

Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας

Με υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά οπότε θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο των δρόμων, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, από την Πέμπτη, θα ισχύσουν ρυθμίσεις για τη στάση και τη στάθμευση σε κεντρικές αρτηρίες, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο.

Στον σχεδιασμό της Τροχαίας αναμφίβολα υπάρχει η παράμετρος της ήδη αυξημένης κυκλοφορίας και του μποτιλιαρίσματος που παρατηρείται στις κεντρικές αρτηρίες εξαιτίας των έργων στον Περιφερειακό για το Fly Over και ειδικά τις ώρες αιχμής.

Με βάση αυτή τη βασική παράμετρο, την Παρασκευή από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το πέρας των διαδηλώσεων όλο το δυναμικό της τροχαίας θα βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Εφόσον, δε, κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει ενίσχυση της Τροχαίας ειδικά για την Παρασκευή από άλλες υπηρεσίες. Σε διαρκή κίνηση θα βρίσκονται τα γερανοφόρα οχήματα ώστε να απομακρύνουν τα οχήματα που οι οδηγοί τους δεν φρόντισαν να απομακρύνουν.

Τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα

Αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα δεν θα υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία από τον Εμπορικό Σύλλογο για να κλείσουν, καθώς είναι ημέρα εργάσιμη. Οι καταστηματάρχες θα επιλέξουν αν θα ανοίξουν το απόγευμα, γνωρίζοντας άλλωστε από την εμπειρία τους ότι το κέντρο από το μεσημέρι θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο και ο κόσμος στην αγορά θα είναι ελάχιστος.

Οι κινητοποιήσεις

Οι επετειακές εκδηλώσεις της Παρασκευής ξεκινούν στις 11:00 το πρωί, οπότε θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στις 17:00, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες καλούν σε συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία, με σημείο εκκίνησης το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.