Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Εκλογές για το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης με τον νέο νόμο-πλαίσιο- Έντεκα υποψήφιοι

Οι 202 εκλέκτορες ψηφίζουν για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, σε εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ».

Από τις 09:00 και μέχρι τις 17:00, 202 εκλέκτορες -το εκλογικό δικαίωμα ασκεί το σύνολο των μελών ΔΕΠ- ψηφίζουν για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η εκλογική διαδικασία διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.).

«Έντεκα υποψήφιοι για έξι θέσεις»

Συνολικά έντεκα μέλη ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Πρόκειται για τους (αλφαβητικά): Ευγενία Αλεξανδροπούλου (Σχολή Επιστημών Πληροφορίας), Γεώργιο Ευαγγελίδη (Σχολή Επιστημών Πληροφορίας), Στυλιανό Κατρανίδη (Σχολή Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών), Δημήτριο Κυρκιλή (Σχολή Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών), Χρήστο Νεγκάκη (Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων), Χρήστο Νίκα (Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών), Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών), Χάρρυ Παπαπανάγο (Σχολή Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών), Ιωάννη Ρεφανίδη (Σχολή Επιστημών Πληροφορίας), Κωνσταντίνο Χασιώτη (Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών) και Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου (Σχολή Επιστημών Πληροφορίας).

«Τα πέντε εξωτερικά μέλη»

Τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, που θα εκλεγούν, θα αξιολογήσουν στη συνέχεια τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί για την πλήρωση των πέντε θέσεων των εξωτερικών μελών του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης. Η σχετική Διεθνής Δημόσια Πρόσκληση για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου 2022 και είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων την 5η Οκτωβρίου 2022.

Τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, τη συμβολή τους στην εκπαίδευση και την έρευνα ή τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι που κρίνονται ως καταλληλότεροι για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία πέντε έκτων (5/6). Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για το σύνολο των θέσεων των εξωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα για τον αριθμό των θέσεων για τον οποίο δεν επετεύχθη η ως άνω απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και των εξωτερικών μελών θα εκδοθεί διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, με την οποία συγκροτείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Η θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης άρχεται από την ημερομηνία συγκρότησής του και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ