Skip to main content

Πανάξια 2-1 την ΑΕΚ η …μισή Καβάλα!

Τη σπουδαιότερη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα κατέκτησε απόψε πανάξια η Καβάλα, υποτάσσοντας την ΑΕΚ με 2-1 στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», για την 11η αγωνιστική της Super League.
Τη σπουδαιότερη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα κατέκτησε απόψε πανάξια η Καβάλα, υποτάσσοντας την ΑΕΚ με 2-1 στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», για την 11η αγωνιστική της Super League.  Έτσι, η μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης σκαρφάλωσε (έστω και για μία μέρα –ανάλογα με το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα ΠΑΟΚ – Άρη) στην τρίτη θέση της βαθμολογίας!

Η επιτυχία των γηπεδούχων, μάλιστα, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις πέντε απουσίες βασικών παικτών τους και την πρόσφατη αλλαγή προπονητή (με την αποχώρηση του Γιάννη Παπακώστα το περασμένο Σάββατο).

Τόσο οι παίκτες που ήλθαν από τον πάγκο των «Αργοναυτών» (ιδιαίτερα ο νεαρός Γιάννου που σκόραρε το νικητήριο γκολ της Καβάλας στην πρώτη του εμφάνιση με τη μπλε φανέλα), όσο και ο «υπηρεσιακός προπονητής» (έως πρόσφατα βοηθός του Γ. Παπακώστα) Βαγγέλης Γούτης κατάφεραν κι έβαλαν τα γυαλιά στους ακριβοπληρωμένους Ενωσίτες, στέλνοντας στα ουράνια τους Καβαλιώτες φιλάθλους.

Η Καβάλα, ενώπιον 9.000 θεατών, ήταν συγκριτικά καλύτερη από την ΑΕΚ, σ’ όλη τη διάρκεια του σημερινού αγώνα.  Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο –οπότε και οι δύο ομάδες «ψάχνονταν» στο γήπεδο-, η «ελαφρά ταξιαρχία του Βορρά» υπερείχε σε μαχητικότητα κι ανέπτυσσε με περισσότερη φαντασία το παιχνίδι της.  Ιδιαίτερα, με  αιχμή τον ταχύτατο Σενεγαλέζο επιθετικό της Μεντί, η Καβάλα εξαπέλυε φαρμακερές επιθέσεις από την αριστερή πλευρά του γηπέδου –όπου ο Αραούχο βρέθηκε πολλές φορές εκτεθειμένος…

Η ΑΕΚ έχασε επίσης ευκαιρίες ν’ αλλάξει τη μοίρα της προς το καλύτερο.  Όμως, δεν είχε ούτε την αποφασιστικότητα ούτε το πάθος ούτε την τύχη των γηπεδούχων!  Έτσι, υπέκυψε στην Καβάλα που -για άλλη μία φορά φέτος- απέδειξε ότι είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα, παρά την ιδιότητα της «νεοφώτιστης».  Κι απέδειξε, ακόμα, ότι διαθέτει πολλές «χρυσές εφεδρείες» στα μετόπισθέν της…

Φάσεις – Γκολ:

15΄ Ωραία διείσδυση του Ορούμα στην περιοχή της ΑΕΚ, από δεξιά.  Ο Νιγηριανός απέφυγε την έξοδο του Σάχα, αλλά αντί να σεντράρει παράλληλα με το τέρμα για να επωφεληθούν οι προωθημένοι συμπαίκτες του, προτίμησε ένα δύσκολο σουτ υπό γωνία, στέλνοντας τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.

24΄ Ξεπέταγμα του Μαντούκα σε θέση σέντερ φορ, αλλά η έξοδος του Ιτάνζ στο σημείο του πέναλτι, που έπεσε στα πόδια του Βραζιλιάνου και μπλόκαρε έγκαιρα τη μπάλα, απέτρεψε τα χειρότερα για την Καβάλα.

34΄  Γυριστό σουτ Μπλάνκο από το ύψος του πέναλτι (ύστερα από ωραία σέντρα του Μαντούκα), μόλις πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ιτάνζ

37΄ Δυνατό συρτό σουτ του Μπλάνκο, από 25μ., απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο Ιτάνζ.  Κατά την εκτέλεση του κόρνερ, ο προωθημένος Μαϊστόροβιτς έπιασε κοντινή κεφαλιά που απέκρουσε και πάλι ο Ιτάνζ.

44΄ Υπέροχη εναλλαγή της μπάλας από Ορούμα – Μεντί, σε θέση μέσα αριστερά, κι αν ο β΄ βοηθός διαιτητής Χ. Σωτηρόπουλος δεν ανέκοπτε τον Σενεγαλέζο επιθετικό της Καβάλας με ανύπαρκτο οφσάιντ, τότε το γκολ φάνταζε πολύ πιθανό για τους γηπεδούχους.

46΄ Ανατροπή του Μεντί από τον Αραούχο, καθώς ο επιθετικός της Καβάλας διείσδυε από αριστερά στην περιοχή της ΑΕΚ.  Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι, αλλά ο διαιτητής Σ. Τριτσώνης υπέδειξε φάουλ λίγο έξω από τη γραμμή.

55΄ Εξαιρετική διείσδυση Μεντί από αριστερά, γύρισμα της μπάλας στο χώρο του πέναλτι όπου ο Λάκης γίνεται κάτοχος της μπάλας και ανατρέπεται καθαρά από τον Καράμπελα, πριν σουτάρει προς το τέρμα!  Το πέναλτι υποδεικνύεται από τον διαιτητή, που όμως «χαρίζει» τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Καράμπελα. 

56΄ 1-0  Ο Ντομπρασίνοβιτς εκτελεί εύστοχα το πέναλτι, ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους

58΄ Έξοχο γύρισμα του Μεντί από αριστερά στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά ο Ρινκόν –σε απόσταση αναπνοής από το γκολ- αντί να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα πέφτει άτσαλα και κλωτσάει τη μπάλα σαν …αμυντικός που απομακρύνει σωτήρια για την Ένωση!

59΄ Δυνατό διαγώνιο σουτ του Λάκη, μέσα στην περιοχή, μπλόκαρε ο Σάχα.

62΄ Διπλή ευκαιρία ισοφάρισης για την ΑΕΚ, ύστερα από ωραία εκτέλεση φάουλ του Μαντούκα.  Σε πρώτο χρόνο ο Ιτάνζ αποκρούει ενστικτωδώς κεφαλιά του Μπλάνκο και στην επαναφορά ο Γκέντσογλου στέλνει την μπάλα από κοντά άουτ.

68΄ 1-1  Ο (καβαλιώτικης καταγωγής) νεαρός Γκέντσογλου αξιοποιεί με κεφαλιά από το πρώτο δοκάρι εξαιρετική εκτέλεση κόρνερ του Μαντούκα και ισοφαρίζει για την ΑΕΚ.

71΄ Νέα θυελλώδης επέλαση του Μεντί από αριστερά, έξοχη σέντρα του προς τον Ορούμα –μπροστά στην εστία- αλλά ο Νιγηριανός μέσος αποτυγχάνει στο άλμα του και χάνει τον έλεγχο της μπάλας και μαζί και την ευκαιρία για να ξαναδώσει προβάδισμα στην ομάδα του.

83΄ Δυνατό διαγώνιο μακρινό σουτ του Αραούχο, λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ιτάνζ.

85΄ 2-1  Ο 19χρονος Γιάννου (στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Καβάλας) πλασάρει ψύχραιμα τον εξερχόμενο Σάχα, περνώντας τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Ενωσίτη τερματοφύλακα, και –εκμεταλλευόμενος ωραία πάσα του Λάκη σημειώνει το νικητήριο γκολ της ομάδας του.

86΄ Δυνατό σουτ του Σιόντη, απέκρουσε σωτήρια ο Σάχα για την ΑΕΚ

87΄ Αδύναμο σουτ του Μαντούκα μέσα στην περιοχή της Καβάλας, μπλόκαρε ο Ιτάνζ.

93΄ Ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Μαντούκα, λίγο πάνω από τα δοκάρια της Καβάλας

94΄ Κατά μέτωπον αιφνιδιασμός της Καβάλας με τον Ρινκόν, που μπαίνοντας στην περιοχή της ΑΕΚ πλάσαρε στέλνοντας τη μπάλα μόλις έξω από το αριστερό δοκάρι του Σάχα.

Ο διαιτητής Σ. Τριτσώνης (Αθήνας) «κιτρίνισε» τους Καράμπελα, Μεντί, Ντουγκλάο, Καφέ.

Συνθέσεις:

ΚΑΒΑΛΑ (Β. Γούτης):  Ιτάνζ, Πετκάκης, Παβίσεβιτς, Θεοδωρέλλης, Ντουγκλάο, Ντομπρασίνοβιτς, Σιόντης, Μεντί (90΄ Κάλαϊτζιτς), Λάκης, Ορούμα (75΄ Ιωάννου, 78΄ λ.τ. Γιάννου), Ρινκόν
ΑΕΚ (Ντ. Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Λεονάρντο (64΄ Παυλής), Μαντούκα, Γιάχιτς (67΄ Μάκος), Καράμπελας (72΄ Γεωργέας), Μπλάνκο, Σκόκο, Γκέντσογλου

Δηλώσεις:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΤΗΣ (Καβάλα): Κατ’ αρχάς συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή της Λάρισας Ντε Νίγκρις, μια απώλεια που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο.  Όσον αφορά στον αγώνα, πιστεύω ότι κερδίσαμε δίκαια και θέλω να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μου που απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, είτε είναι βασικοί είτε έρχονται από τον πάγκο…  Έχουμε φτιάξει μια ομάδα δεμένη σαν οικογένεια και μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα…  Ευχαριστούμε τον κ. Ψωμιάδη και μας βοηθάει, γιατί εμείς ξέρουμε την προσπάθεια που κάνει… Σήμερα ήμασταν μαχητές και πήγαμε καλά κι από πλευράς τακτικής.  Μάλιστα, αν είχαμε λίγη τύχη ακόμα, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε κι άλλο γκολ…  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπέροχο κόσμο μας που ήλθε και μας βοήθησε σήμερα και θέλουμε να τον βλέπουμε κοντά μας σε κάθε αγώνα.
Σε ερώτηση εάν θα παραμείνει ως πρώτος προπονητής στην Καβάλα, ο κ. Γούτης είπε με σημασία: «Αν ήμουν εγώ ο πρόεδρος, μπορεί να κρατούσα …εμένα ως πρώτο προπονητή!».

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ (ΑΕΚ):  Πιστεύω πως και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλά και θα μπορούσε να κερδίσει οποιαδήποτε από τις δύο.  Όλοι οι παίκτες προσπάθησαν πολύ, με θέληση και πάθος για τη νίκη.  Και η ομάδα μου έχασε πολλές ευκαιρίες, και μετά την ισοφάριση και μετά το 2-1.  Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε τρεις αναγκαστικές αλλαγές κι αυτό ήταν αρνητικό για μας.  Η Καβάλα είναι πάρα πολύ καλή ομάδα και μπορεί να κάνει και παραπάνω πράγματα…

ΣΙΝΙΣΑ ΝΤΟΜΠΡΑΣΙΝΟΒΙΤΣ (Καβάλα): Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τον προπονητή μας και τον κόσμο για τη νίκη αυτή.  Εμείς οι παίκτες τη χαρίζουμε στον πρόεδρο και την οικογένειά του.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ (ΑΕΚ): Δεν μπορούμε πάντα ν’ αποδίδουμε σε διαιτητικές αποφάσεις τις αποτυχίες μας…  Κάναμε λάθη σήμερα και το πληρώσαμε.

Τα …έσπασαν!

Εκατοντάδες σπασμένα καθίσματα άφησαν πίσω τους στο «Ανθή Καραγιάννη» οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, ύστερα από αψιμαχίες τους με λιγοστούς οπαδούς της Καβάλας μετά τη λήξη του αγώνα!  Οπαδός της ΑΕΚ διέσχισε το γήπεδο κι άρπαξε πανό της Καβάλας, κυνηγήθηκε από φιλάθλους της τοπικής ομάδας και, προτού οι τελευταίοι τον προφτάσουν μπροστά στο «πέταλο» των Ενωσιτών, δέχθηκαν καταιγισμό σπασμένων καθισμάτων.  Τα επεισόδια έληξαν με παρέμβαση των ΜΑΤ.