Skip to main content

Με χρονοκαθυστέρηση φτάνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, παρά το μεγάλο πληθυσμιακό της μέγεθος, παραμένει προς το παρόν πολύ χαμηλά όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων

Οι πρόδρομοι δείκτες, με πρώτο και καλύτερο τον αριθμό των κρουσμάτων, συνηγορούν ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας εξ αιτίας κυρίως της μεγάλης διεισδιτικότητας της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα).

Όμως, όπως άλλωστε συνέβη και τις προηγούμενες φορές, αυτό το νέο πανδημικό κύμα δεν χτυπά ταυτόχρονα όλες τις περιοχές, ούτε φυσικά με την ίδια ένταση. Προς το παρόν, τα πρωτεία σε αυτήν τη νέα επιδημιολογική έξαρση κρατά η πρωτεύουσα, μαζί και με κάποιες, κατά βάση τουριστικές περιοχές όπως το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τα Γιάννινα κ.ο.κ.

Αντιθέτως η Θεσσαλονίκη, παρά το μεγάλο πληθυσμιακό της μέγεθος, παραμένει προς το παρόν πολύ χαμηλά όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι, κατά τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζει μία από τις καλύτερες εικόνες ως προς τους επιδημιολογικούς δείκτες. Στο διάστημα αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν σταθερά διψήφιος ενώ σε τρεις περιπτώσεις τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα ήταν κάτω και από τα είκοσι. Τελευταία φορά που η Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου (126, σε πανελλαδικό σύνολο 1.339, ποσοστό 9,4%).

Την πολύ καλή αυτή εικόνα επιβεβαίωναν άλλωστε και οι καθημερινές μετρήσεις της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος που καταγράφει ειδική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του ΑΠΘ. Αποτυπωνόταν επίσης στην εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με τα ενεργά κρούσματα την οποία παρέχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους δήμους.

Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα όσον αφορά τους πανελλαδικούς δείκτες, άρχισαν να αποτυπώνονται με ευκρίνεια από τις 29 Ιουνίου και έγιναν ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, από τις 24 – 30/6, ανιχνεύθηκαν 3.095 κρούσματα πανελλαδικά (μέσος ημερήσιος όρος 442). Εξ' αυτών τα μόλις 181 (ποσοστό 5,84%, μ.ο. 26), αφορούσαν την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (1 – 7/7) ο πανελλαδικός αριθμός κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 7.570 (μέσος ημερήσιος όρος 1.081) εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν τα 229 (ποσοστό 3,02%, μ.ο. 33).

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία, ανάμεσα στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και την πρώτη του Ιουλίου παρατηρήθηκε πανελλαδική αύξηση κρουσμάτων κατά 144,58%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στη Θεσσαλονίκη ήταν μόλις 26,5%. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το τέταρτο πανδημικό κύμα καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν, με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους πανελλαδικούς δείκτες. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες μετρήσεις στις συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, το νέο όχημα της πανδημίας, η ινδική μετάλλαξη Δέλτα, βρίσκεται ήδη εδώ και μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, άρχισε να ανιχνεύεται πριν από περίπου έναν μήνα.

Όπως, δε, ανακοινώθηκε χθες, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα, δηλαδή της Δευτέρας 5/7 και της Τρίτης 6/7 είναι αυξημένη κατά 47% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 3/7 και της Κυριακής 4/7, αλλά αυξημένη κατά 82% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/6 και Τρίτης 29/6. Συνεπώς, το τέταρτο πανδημικό κύμα άρχισε να βρέχει και τα παράλια της Θεσσαλονίκης, προς ώρας με μικρότερη ορμή, αλλά όμως είναι “παρών”.