Skip to main content

Πάνω από 100 νέα είδη ζωής ανακαλύφθηκαν σε υποθαλάσσια οροσειρά στον βυθό της Χιλής

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν πραγματικό Κήπο της Εδέμ των Θαλασσών, ανοιχτά των ακτών της Χιλής

Δάση με αρχαία κοράλια. Πλαγιές γεμάτες σφουγγάρια. Τεράστιες αποικίες αχινών, σαν υποθαλάσσια έρημος κάκτων. Οι εξερευνητές των ωκεάνιων αβύσσων εντόπισαν πάνω από 100 νέα είδη, στα ανοιχτά της Χιλής, φαινομενικά παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη.

Η ανακάλυψη των νέων πλασμάτων σε 10 υφαλοκρηπίδες του νοτιοανατολικού Ειρηνικού, σε βάθος 4,2 χιλιομέτρων, δεν συμβάλλει απλώς στην περαιτέρω κατανόηση της ανεξάντλητης βιοποικιλότητας της ωκεάνιας ζωής. Για τους ερευνητές αποτελεί την ζωντανή επιβεβαίωση πως τα μέτρα ωκεάνιας προστασίας που εφάρμοσε η χιλιανή κυβέρνηση καρποφόρησαν, ανοίγοντας ίσως δρόμο για τη θωράκιση της θαλάσσιας ζωής και από άλλες κυβερνήσεις.

Μεταξύ των δυνητικά νέων, για την επιστήμη, ειδών θαλάσσιας ζωής συγκαταλέγονται λευκά σφουγγάρια-«φαντάσματα» και αστακοί με γυαλιστερά μάτια και ακανθώδη πόδια, αλλά και κοράλλια, αχινοί, αστερίες, θαλάσσια κρίνα. 

 

«Κάθε υποθαλάσσιο όρος φιλοξενεί διαφορετικό τύπο οικοσυστήματος» εξηγεί η Χάνα Νόλαν, από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ωκεανογραφικής έρευνας που ανέλαβε την αποστολή.

Οι ερευνητές, με τη χρήση υποβρύχιου ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος άνω των τεσσάρων χιλιομέτρων, πραγματοποίησαν την έρευνά τους από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να μεταφέρουν δείγματα από τα βάθη του ωκεανού στην επιφάνεια. 

 

Σημειώνεται πως η ζώνη του νοτιοανατολικού Ειρηνικού είναι πλούσια γεωλογικά, γεμάτη με υδροθερμικές πηγές που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ευρέος φάσματος ζωής.

 

Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν αυτά τα πλάσματα είναι αποτελούν πράγματι νέα είδη μόνο μετά την εργαστηριακή ανάλυση της σωματικής και γονιδιακής δομής τους. 

Πηγή: Washington Post