Skip to main content

Πάνω από 100 παραβιάσεις σε ένα 24ωρο από τουρκικά μαχητικά

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας προχώρησαν την Tετάρτη, 16 Νοεμβρίου, συνολικά σε 104 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

«Στο κόκκινο» η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, «έσπασαν» το φράγμα των 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας προχώρησαν την Tετάρτη, 16 Νοεμβρίου, συνολικά σε 104 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στο προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, τέσσερα ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις παραβιάσεις συμμετείχαν και δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη UAV και δύο αεροσκάφη τύπου ATR-72.

Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Επίσης, μία από τις παραβιάσεις ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε ένα τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, που πέταξε πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.