Skip to main content

Πάνω από τους μισούς μεταλλωρύχους στην επιφάνεια

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί τον ιστορικό απεγκλωβισμό των 33 χιλιανών μεταλλωρύχων που ήταν παγιδευμένοι για περισσότερο από δύο μήνες στα έγκατα της Γης.
Στους 17 έχει φτάσει ο αριθμός των μεταλλωρύχων που απεγκλωβίστηκαν από το ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής, μετά την άνοδο του 56χρονου Ομάρ Ρεϊγάδας.

Ο Κάρλος Μπάριος, 27 ετών, είναι ο 13ος μεταλλωρύχος που βγήκε σήμερα σε διάστημα 11 ωρών όπου ήταν εγκλωβισμένος μαζί με ακόμη 32 συναδέλφους του από τις 5 Αυγούστου.

Τον Μπάριος, που ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στην επιφάνεια, περίμενε ο πατέρας του Αντενόρ. «Σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στους διασώστες.

Νωρίτερα ο Έντισον Πένα, 34 ετών, μεταφέρθηκε σώος στην επιφάνεια της γης στις 16.12 ώρα Ελλάδας στο μεταλλείο Σαν Χοσέ στο βόρειο τμήμα της Χιλής- είναι ο δωδέκατος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί σε μεγάλο βάθος στο ορυχείο από τις 5 Αυγούστου.

Ο Εντισον Πένα έκανε όπως και οι 11 άλλοι μεταλλωρύχοι μια χωρίς πρόβλημα άνοδο διάρκειας 15 λεπτών από βάθος 622 μέτρων μέσα στον στενό μεταλλικό κλωβό.

«Σας ευχαριστώ που πιστέψατε ότι είμαστε ζωντανοί», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, που τον υποδέχτηκε στην επιφάνεια. Προηγουμένως, εμφανώς συγκινημένος, είχε αγκαλιάσει για αρκετή ώρα τη φίλη του.

Ο Εντισον Πένα ήταν ένας από τους μεταλλωρύχους του οποίου το ηθικό ήταν εύθραυστο και είχε εκφράσει τις δυσκολίες του να αντέξει τον εγκλεισμό στις επιστολές του προς την οικογένειά του.

Για το λόγο αυτό, αποτελούσε μέρος μιας ομάδας δέκα μεταλλωρύχων που εθεωρούντο «πιο αδύναμοι» από την ομάδα παρακολούθησης, τους οποίους οι διασώστες πέρασαν στη μέση της διαδικασίας διάσωσης, μετά από μια ομάδα ανδρών που θεωρούνται «πιο επιδέξιοι», και πριν από τους «πιο δυνατούς».

Ως θαυμαστής του Ελβις Πρίσλει είχε λάβει στο βάθος του ορυχείου συλλογές με όλα τα τραγούδια του «Βασιλιά», μια αφίσα του, καθώς και την ενθάρρυνση της οικογένειάς του: «Κρατήσου γερά θα γίνεις σύντομα πιο διάσημος από τον Ελβις».

Οι μεταλλωρύχοι που παραμένουν στο ορυχείο είναι κουρασμένοι, όπως δήλωσε υπουργός, κυρίως επειδή έχουν κοιμηθεί λιγότερο τις τελευταίες ημέρες, ενώ αντιμετωπίζουν πολύ καλά την επιχείρηση διάσωσης παρόλο που αρκετοί θα παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια της γης για ακόμα 24 ώρες.

Ο θαλαμίσκος Φοίνικας δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Στη μέση της νύχτας της έγινε μία συντήρηση, «αλλά δεν έχει υποστεί βλάβες» και τα συστήματα επικοινωνίας του λειτουργούν πολύ καλά, υπογράμμισε ο υπουργός.