Skip to main content

Paola: Η πρώτη κινητή πιτσαρία σερβίρει… Ιταλία από τη Θεσσαλονίκη

Τα αδέρφια Αϊβαλιώτη, με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και μηχανολόγου μηχανικού, αντιστάθηκαν στην κρίση, προσεγγίζοντας διαφορετικά το street food

Σε ένα επιβλητικό φορτηγό Mercedes-Benz 1117 του ’93 έχουν στεγάσει την πρώτη κινητή πιτσαρία, την… «Paola», και μαζί τις ελπίδες τους ότι το διαφορετικό αυτό εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο και θα πάει το θεσσαλονικιώτικο street food ένα βήμα πιο πέρα.

Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Γρηγόρης Αϊβαλιώτης, με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και μηχανολόγου μηχανικού, δεν άφησαν την κρίση να κάμψει το φρόνημά τους, παρόλο που δοκιμάστηκαν από αυτή. Με έμπνευση από την Αμερική, όπου το street food είναι τέχνη, αγόρασαν ένα φορτηγό, με την προσθήκη ενός container το μετέτρεψαν σε πιτσαρία, έχτισαν μόνοι τους στο εσωτερικό έναν ξυλόφουρνο και καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, βρίσκονται με τις αχνιστές τους πίτσες στο δημοτικό πάρκινγκ λίγο μετά το Ποσειδώνιο. Η επιλογή του ονόματος Paola δεν ήταν τυχαία, αφού συνδυάζει τις ιταλικές καταβολές με την αγάπη τους για τη γνωστή τραγουδίστρια.



Πάντως τα δύο αδέρφια δεν θέλουν ο κόσμος να πηγαίνει στην «Paola» για το… φορτηγό, που είναι κάτι διαφορετικό, αλλά για την ίδια την πίτσα. Άλλωστε, όπως λένε, όσοι τη δοκιμάζουν αισθάνονται πως βρίσκονται στην… Ιταλία. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος και ο Γρηγόρης έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να απολαμβάνουν το προϊόν τους. Καθημερινά ο Γρηγόρης φουρνίζει περί τις 70 πίτσες, ενώ όταν υπάρχει κάποια εκδήλωση κοντά ο ξυλόφουρνος παίρνει… φωτιά.

Στα σχέδια των αδερφών Αϊβαλιώτη είναι το καλοκαίρι να βρεθούν για σεζόν στη Χαλκιδική, ενώ εύχονται ο κόσμος να κάνει την κινητή πιτσαρία τους κομμάτι των γαστρονομικών του επιλογών.  
 
Η ανεργία γέννησε την ιδέα

Ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και για λίγα χρόνια εργάστηκε σε πολυεθνικές. Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, όμως, όταν εμφανίστηκε η κρίση, ο Κωνσταντίνος έμεινε άνεργος και επί μία πενταετία δεν κατάφερε να ξαναβρεί δουλειά. Την ίδια ώρα ο αδερφός του Γρηγόρης σπούδαζε μηχανολόγος μηχανικός, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας όμως δεν έβλεπε φως στην άκρη του τούνελ. Έτσι οι δυο τους αποφάσισαν να μην μείνουν με σταυρωμένα χέρια και ένωσαν τις δυνάμεις τους.



Βρήκαν μια προκήρυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πλανόδιο εμπόριο και έκαναν αίτηση για άδεια καντίνας. Από την πρώτη στιγμή όμως ήθελαν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν στον κόσμο μια εναλλακτική επιλογή. «Δεν θέλαμε να προσφέρουμε σουβλάκι ή λουκάνικο, αλλά κάτι που δεν θα περίμενε κανείς ότι θα το έτρωγε σε μια καντίνα» λέει ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης στη Voria.gr. Μετά από εκτενή έρευνα σε άλλες χώρες και κυρίως στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν στην πιτσαρία. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως κινητή πιτσαρία δεν υπάρχει ούτε καν στην Ιταλία. Ο Γρηγόρης μαγείρευε ούτως ή άλλως από χόμπι και με τις συμβουλές ενός θείου τους που είχε πιτσαρία στην Κοζάνη, τα δύο αδέρφια ανακάλυψαν τον κόσμο της πίτσας. Στην αρχή, πέρυσι τον Ιούλιο όταν ξεκίνησαν, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν. «Ο κόσμος έβλεπε την κινητή πιτσαρία και την αντιμετώπιζε ως… διαστημόπλοιο», λέει ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες κερνούσαν τις πίτσες για να προσελκύσουν πελάτες. Η δουλειά άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά, το concept άρχισε να γίνεται γνωστό, ενώ η γειτονιά γύρω από το Ποσειδώνιο ήταν η πρώτη που τους στήριξε.

Τα δύο αδέρφια πήραν μεγάλο ρίσκο με την «Paola» και βρίσκονται καθημερινά σε εγρήγορση ώστε να δουν την επένδυσή τους να πετυχαίνει και να καθιερώνεται στη συνείδηση των καλοφαγάδων.



Η «Paola» τώρα τον χειμώνα βρίσκεται στην περιοχή του Ποσειδωνίου από τις 18:30 έως τις 23:00, ενώ το καλοκαίρι βγαίνει στις 19:00 και σερβίρει τις πίτσες της μέχρι τα μεσάνυχτα. Η κινητή πιτσαρία πηγαίνει επίσης σε συναυλίες, αλλά και γενικότερα σε χώρους που φιλοξενούν εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.