Skip to main content

Παπαευαγγέλου: 35.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είναι 35.000 - 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορωνοιού.

Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί και ότι είναι εμφανής η επέκταση του 4ου κύματος. Σύμφωνα με την ίδια τα ενεργά κρούσματα είναι 35.000 ενώ είναι σημαντική η πίεση στο σύστημα υγείας με αύξηση εισαγωγών κατά 35%.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

«Έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορωνοιού. Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοιού».

Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες δεν έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, αλλά έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Μίλησε για τήρηση των μέτρων προστασίας και αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους, για την προστασία από την χορήγηση της τρίτης δόσης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν.