Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Η πανδημία χτυπά νέους-Καθοριστικό ρόλο ο συνωστισμός στα κέντρα

«Ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο» στην αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε η καθηγήτρια

Μία νέα έξαρση των κρουσμάτων με επίκεντρο τους νέους, τόνισε ότι υπάρχει στη χώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστη η παρατήρηση ότι δεν αυξάνονται στους άνω των 65.

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αγγίζουν τις 9.000 ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Η ίδια τόνισε ότι «ο συνωστισμός στη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο», σε αυτή την πανδημική έξαρση. Για να προσθέσει ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 25-55 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε.

«Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευομένων», ανέφερε. 

Σχετικά με την παραλλαγή Δέλτα, τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

«Το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι», υπογράμμισε.

Η κ. Παπαευγγέλου κάλεσε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν προτού πάνε διακοπές.

«Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι πρέπει να είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας.

Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μεταξύ των νέων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η αυξητική τάση έχει ως επίκεντρο της την Αττική, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

Διπλασιασμός θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ στις δομές υγείας

Η κ. Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σε 44.000 ανά ημέρα καθώς μόνο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έφτασαν τις 10.000, λόγω της ανησυχίας αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. «Αυτό συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό των περιστατικών», σημείωσε.

Η θετικότητα στα τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας, διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο ο δείκτης θετικότητας από τους ελέγχους των κινητών μονάδων είναι υψηλότερος.

Δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας η αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι και δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός όσων χρήζουν διασωλήνωσης και όσων χάνουν τη ζωή τους.

Τα μέλη της επιτροπής, εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημία θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν αναμένουν έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί.