Skip to main content

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις μονάδες Covid στη Θεσσαλονίκη

Με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις μονάδες Covid στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης πως παρατηρείται πτωτική τάση και στον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό, τόνισε όμως πως ο αριθμός των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών παραμένει σταθερός.

Διαβάστε: Σταθερά πάνω από τα ημερήσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

«Οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω τον 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και 12 φορές να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με εμβολιασμένους» σημείωσε στη συνέχεια η καθηγήτρια που τόνισε πως εν όψει του χειμώνα πρέπει «να πείσουμε έναν έναν του ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Να το πάρουν απόφαση πως αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια «υψηλή ειναι η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Αυξητικές τάσεις σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία».

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημία παρουσιάζει μικρή επιδείνωση. Στην Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. 

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας για αύξηση της επιδημικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, επαληθεύεται και ήδη παρατηρούμε επιδείνωση της επιδημίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» είπε και πρόσθεσε πως με αφορμή αυτό θέλει να κάνει μια αναφορά σε μια μελέτη από το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, του ΠΟΥ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στις 22/7.

Παπαευαγγέλου: Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων

Αναφερόμενη στην διάδοση του κορωνοϊού στα παιδιά, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως με δύο self test την εβδομάδα στα σχολεία, 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ωστόσο, επανέλαβε πως σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.

Όπως είπε, η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας» τόνισε, θέλοντας να καταδείξει τη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικού φορτίου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι με αυξημένο αριθμό στα σχολεία, έχουμε επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ηλικίες 35-45 που είναι οι γονείς τους.

«Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει ως γονείς εμβολιαζόμενοι να προστατεύσουν τα παιδιά τους» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της η Βάνα Παπαευαγγέλου.