Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
x

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ» ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ο πρύτανης τόνισε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει συμβουλευτικό ρόλο, συνεπώς οι θέσεις που διατυπώνονται δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση.

«Λάθος αναφέρθηκε στον Τύπο “όχι των πρυτάνεων” στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Σήμερα θα υπάρξει και νέα διορθωτική ανακοίνωση διότι βγήκε μια εικόνα, η οποία δεν είναι αληθινή. Προφανώς και δεν είμαστε όλοι οι πρυτάνεις αρνητικοί στο νομοσχέδιο.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στον Radio North 98.

«Στη Σύνοδο ακούστηκαν διάφορες απόψεις», είπε. «Σεβαστές όλες. Δεν υπάρχει όμως ομόφωνο “όχι”, ούτε στη φύλαξη – ασφάλεια, ούτε στη βάση εισαγωγής. Κατ` αρχάς, όλη η Σύνοδος είναι θετική στην εφαρμογή μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα έχει ακαδημαϊκά κριτήρια και θα προωθεί την αυτονομία των πανεπιστημίων, σημείωσε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει συμβουλευτικό ρόλο, συνεπώς οι θέσεις που διατυπώνονται δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί δύο πράγματα, όπως είπε ο πρυτανης, και αυτά είναι: φύλαξη και προστασία από αδικήματα ποινικού δικαίου. Την φύλαξη την έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο, ωστόσο «η πρόληψη και καταστολή τέτοιων καταδρομικών ενεργειών θα πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας», η οποία και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό, που θα σταλεί.

«Δεν πάνε άλλο περιπτώσεις τύπου Μπουραντώνη, περιπτώσεις τύπου Μπουντουβή, που του έσπασαν το γραφείο του στο Μετσόβειο, περιπτώσεις τύπου Ζαπράνη το 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δεν είναι ανεκτό να χτίζονται καθηγητές στα αμφιθέατρο, να χτίζονται καθηγητές στα γραφεία. Μπορεί να μην είναι καθημερινό αλλά αμαυρώνει την εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου».

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα που συνυπογράφουν 68 καθηγητές πανεπιστημίων ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμαινε ότι δεν θα ήθελε να κρίνει την έκφραση συναδέλφων του ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε. Πρόσθεσε όμως με νόημα: «Πανελλαδικά τα μέλη ΔΕΠ είναι περίπου 25.000!».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ