Skip to main content

Παπανδρέου: «Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη»

Την πράσινη ανάπτυξη προέταξε ως τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου προεδρεύει.
Την πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν ηγεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισηςτης ανεργίας προέταξε ως ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου προεδρεύει, στον Άγιο Δομίνικο.

Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής σήμερα που το σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, που αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.

Επίσης, τόνισε ότι βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις άλλες παραμέτρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, αν δεν ανακοπεί και αντίθετα συνεχιστεί η κρίση, θα χειροτερέψουν οι περισσότεροι δείκτες. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει παγκόσμια αλληλεξάρτηση και όλοι μαζί μοιραζόμαστε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται άμεση δράση για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέργειας των πολιτικών των προοδευτικών δυνάμεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Και αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τόνισε ότι καλό είναι να μπορέσει να γίνει συνεννόηση σε συγκεκριμένα θέματα και να μη μείνουμε σε γενικές αρχές.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι υπάρχουν διαφορές προτεραιοτήτων και ενδιαφερόντων μεταξύ των χωρών, κάτι το οποίο θεώρησε θεμιτό, ενώ αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό χάσμα Βορά - Νότου, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν υπεκφυγές, για να αποφευχθεί η κοινή δράση. Αντίθετα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα (π.χ. φόρος του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινος φόρος κ.λπ).