Skip to main content

Παπανδρέου: Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η αναθεώρηση δεν πρέπει να γίνει για να «υπάρξουν κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες λυμαίνοντας στην Ελλάδα»

Όταν έρθει η ώρα (για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος) θα πρέπει με ευρύτερη συναίνεση να συμφωνήσουμε, όχι μόνο στην αλλαγή του, αλλά και στη διατύπωση του νέου άρθρου, τόνισε στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: Να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση αυτή, ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό μας συμφέρον, κάνοντας την Ελλάδα επίκεντρο παιδείας, αλλά και την αντικατάσταση με σοβαρή νομοθεσία. Όχι για να υπάρξουν κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες λυμαίνοντας στην Ελλάδα, αλλά να υπάρχει μια Ελλάδα της Παιδείας, που θα ανοίξει τις δυνατότητες για χιλιάδες νέους, όχι μόνο εντός αλλά και για ξένους φοιτητές που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, να είναι πρεσβευτές της, και θα είναι και για τους Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης σε «μία ατυχή», για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αναφορά: «Ο Μπέντζαμιν Μπάτον έζησε τη ζωή του μικραίνοντας ηλικιακά αντί να μεγαλώνει. Ελπίζω λοιπόν, να παραμένω νέος και σύγχρονος στις αντιλήψεις μου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντιθέτως όμως, ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε υπερασπιστή γερασμένων ιδεών» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας την «παρερμηνεία» παλαιότερης δήλωσής του από τον πρωθυπουργό και βουλευτές της ΝΔ, για το «λεφτά υπάρχουν», είπε ότι έκρυψαν την υπόλοιπη φράση, για το «πού πηγαίνανε τα χρήματα του ελληνικού λαού»: Ως κορυφαίο, δυστυχώς, γεγονός, είπε ότι «λεφτά για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων μας, κάπου πήγαν, αλλά όχι στην ασφάλεια για τους πολίτες, με το τραγικό αποτέλεσμα που θέλει και συγκαλύπτει η Νέα Δημοκρατία».

Λίγο νωρίτερα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος είχε πει για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ότι «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από διάλογο και συναίνεση [...] στο περιεχόμενο της διάταξης. Όχι στη συζήτηση για το ΑΝ θα αναθεωρήσουμε αλλά στο ΠΩΣ θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς, εδώ και χρόνια, δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε στο ίδιο;» ρώτησε ο κ. Μάντζος.

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Παπανδρέου και Μάντζου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης μίλησε για για μια «έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Μας είπατε δηλαδή ότι εφόσον αυτή η Βουλή θα είναι προτείνουσα, θα καταψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου 16, επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Καταρχήν σας ευχαριστούμε που εξαρχής λέτε ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Γιατί αυτό ουσιαστικά λέτε, γιατί στην επόμενη Βουλή επικυρώνεται η διατύπωση εφόσον υπερψηφίζεται σε αυτή. Κατά δεύτερον λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου σήμερα.

Αυτό, οφείλω να πω, με δεδομένη την θετική στάση σας για την συνταγματική αναθεώρηση, όπως λέγατε πριν, επικυρώνει το γιατί, εφόσον υπήρχε ο ζωτικός συνταγματικός χώρος για να μπορέσουμε να κινηθούμε για την αναγνώριση-εγκατάσταση παραρτημάτων, το πράξαμε, Γιατί η Ελλάδα δεν είχε άλλο το περιθώριο να περιμένει, το πότε θα μπορούσατε εν τέλει, διαμορφώνοντας την εσωτερική σας ισορροπία, να συμφωνήσετε».

Στην πολιτική που εμείς επιλέξαμε, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, δεν υπάρχει λέξη «θα». Υπάρχει η λέξη «να». Ιδού λοιπόν. Στο Σύνταγμα, από ό,τι φαίνεται, επιλέξατε να το συζητήσουμε το σωτήριο έτος 2027. Οπότε, θα τα πούμε τότε. Όπως λέει και η διαφήμιση που ακούγαμε μικροί, στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν» είπε δηκτικά ο κ. Πιερρακάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ