Skip to main content

Παπαστεργίου: Σύντομα ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει υποθέσεις χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κάποιο έγγραφο

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται στο gov.gr ο Ψηφιακός Βοηθός, που αποτελεί μια πρώτη υλοποίηση τεχνιητής νοημοσύνης

Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σήμερα το απόγευμα, στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Βοηθό στο gov.gr, ο οποίος, όπως σημείωσε, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και αποτελεί επί της ουσίας μια πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, μέσω του Ψηφιακού Βοηθού, ο πολίτης θα μπορεί να πληκτρολογεί ή να εκφωνεί το αίτημά του, και εν συνεχεία εκείνος θα του απαντά και θα τον καθοδηγεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά στην καινούργια έκδοση του mywallet, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα περιλαμβάνει κάρτα ανεργίας δακτυλίου για όσους κινούνται στην Αθήνα, το πιστοποιητικό για ανθρώπους με αναπηρία, ενώ σταδιακά θα μπει και το φοιτητικό πάσο, αλλά και επαγγελματικές ιδιότητες. Προσεχώς, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα εμπερικλείει και πακέτο υπηρεσιών που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως την άδεια ΚΤΕΟ κ.λ.π, «ενώ πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε την έννοια του πιστοποιητικού, καθώς, χάρις στην αναβάθμιση του wallet, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών χωρίς την ανάγκη διακίνησης αρχείων pdf».

Όπως εξήγησε, με το νέο wallet δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το Δημόσιο για το Δημόσιο, αλλά ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα, ενώ ο πολίτης θα δίνει μόνο την έγκρισή του ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν χρειάζεται.

Κάθε μέρα ψηφιοποιούμε νέες υπηρεσίες, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πλέον στόχος είναι, αφού διασυνδέθηκαν όλα τα συστήματα του Δημοσίου, να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια τους στην επόμενη φάση. «Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν τα συγκεκριμένα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυνατότητα που έχουν οι μικρομεσαίοι να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από προγράμματα του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι η ευρυζωνικότητα προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ σημείωσε και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας.

    
Αναγκαία η αξιοποίηση η ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων και η πλήρης ψηφιοποίηση του Δημοσίου

Οι μικρομεσαίοι περιμένουν περισσότερα προγράμματα μέσω των οποίων θα μπορεί να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου - ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, είναι όπλα που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Επίσης, κάθε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, έχει μεταξύ άλλων, θετικό αποτύπωμα και στην πορεία του επιχειρείν» ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, προσθέτοντας ότι το υπουργείο μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος και στην αξιοποίηση από πλευράς επιχειρήσεων, των μεγάλων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε ιδιαίτερα το θέμα της διασυνδεσιμότητας και της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών.