Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΑΖ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωστοποίησε πως με την επανεκκίνηση των καταστημάτων τη Δευτέρα, θα ανοίξουν και οι μεγάλες αλυσίδες.

Το γεγονός πως με την επανεκκίνηση των καταστημάτων τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, «για τις δραστηριότητες που έχουμε δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν» γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας ότι η επανεκκίνηση αφορά σε όλα τα πολυκαταστήματα εκτός από τα mall. Επιπλέον, όπως είπε, τα γυμναστήρια θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου με κανόνες, ενώ «οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από την 1η Ιουνίου «μόνο σε εξωτερικό χώρο θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες», όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με τον κ. Παπαθανάση να εφιστά την προσοχή ως προς τους κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Αναλυτική ενημέρωση παρείχε ο κ. Παπαθανάσης και αναφορικά με την υποστήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις στο εξής. Το γεγονός ότι μια επιχείρηση που είχε αναστείλει τη λειτουργία της επανεκκινεί, σημαίνει ότι περνά στις πληττόμενες και στην κατεύθυνση αυτή «ό,τι ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ισχύει και για την επιχείρηση που επανεκκινεί» από τη Δευτέρα και στο εξής.

Παράλληλα, σε πρωινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υφυπουργός είπε πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο» και συμπλήρωσε ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του».

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, «δεν αλλάζει το όριο του 1 πελάτη ανά 15 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ, όμως στα μικρά εμπορικά καταστήματα το όριο, σε κατάστημα έως 20 τ.μ., είναι η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 ατόμων, προσωπικού και πελατών, αυξανόμενου κατά 1 προσώπου ανά επιπλέον 10 τ.μ.».

«Προβλέπονται αυστηρά μέτρα για εργαζόμενους και πελάτες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στους κλειστούς χώρους (σημ: όπως και στα ταξί και στα ΜΜΜ), από όλους και επιπλέον με γάντια και άλλα είδη προστασίας από το προσωπικό, αλλά και απολύμανσης των χώρων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται πχ. στα κομμωτήρια, όπου οι πελάτες θα πηγαίνουν μόνο με ραντεβού, προς αποφυγή συνωστισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους όρους που πρέπει να τηρούνται ανά περίπτωση και ανά κατάστημα, πχ. στην εστίαση, αναφέροντας πάντως ότι σε οριζόντια μέτρα υπάρχουν πάντοτε και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ο υφυπουργός είπε σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς ότι σήμερα γίνονται 500 έλεγχοι κάθε ημέρα, από διάφορα κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, ο στόχος ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, για την προστασία όλων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ