Skip to main content

Παπαθανάσης: Πρώτη προτεραιότητα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις στο forum της Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας» τόνισε στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, από την απομόνωση του σπιτιού του, ύστερα από την επαφή του χθες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, έως ότου διαγνωστεί αρνητικός, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπως είπε.

«Αναμένουμε τις  σχετικές ανακοινώσεις στο forum της Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας»  είπε  ο κ. Παπαθανάσης ενώ ήταν κατηγορηματικός πως «η υφιστάμενη γεωπολιτική συγκυρία και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές, σε καμία περίπτωση δεν θα μειώσει το καλάθι νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς «υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που θα πάει στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».



Θα ακολουθηθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα στα χρήματα που θα εκταμιευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, «δεν θα σκορπιστούν άσκοπα δεξιά και αριστερά», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε χρονοδιάγραμμα για την εισροή τους στην ελληνική οικονομία. » Στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το πρώτο σχέδιο στην Κοινότητα, κατόπιν θα ξεκινήσει ο διάλογος και από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια. Τέλη Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Επειδή όλα αυτά τα χρήματα θα έρθουν εμπροσθοβαρώς στην οικονομία, έως το -22 θα έχει δεσμευτεί το 70% αυτών των χρημάτων και έως το -23 το 100%.

Όσον αφορά στην ύφεση η οποία είναι θα είναι μεγάλη σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι το νούμερο είναι στο μέσο όρο της ύφεσης οικονομιών χωρών του νότου όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ακόμη και της Γαλλίας, με βιομηχανία που συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η χώρα μας έχει βιομηχανία που συμβάλλει στο 9% του ΑΕΠ και στη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας «η βιομηχανία ήταν αυτή που στάθηκε».

Επιπλέον ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου είναι στην αγορά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πηγή: ΕΡΤ