Skip to main content

Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα για τον εντοπισμό φοροφυγάδων

Βιντεοσκόπηση από αέρος ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας (NRA), με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες συνδέονται με την κατοχή πολυτελών κατοικιών στα νότια προάστ
Βιντεοσκόπηση από αέρος ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας (NRA), με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες συνδέονται με την κατοχή πολυτελών κατοικιών, στα νότια προάστια της Σόφιας.

Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι, οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τη σχετική έρευνα, με ελικόπτερο της κυβέρνησης, σε περιοχές όπως οι Παντσάρεβο, Σιμεόνοβο, Μπόγιανα, Μπίστριτσα και Κνιάζεφο. Έναν χρόνο νωρίτερα, η υπηρεσία επιχείρησε να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πολυτελείς κατοικίες στις προαναφερθείσες περιοχές, ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές, φυλάσσονταν από ιδιωτικούς φρουρούς, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την είσοδο των επιθεωρητών στα πολυτελή συγκροτήματα.

Έτσι, η υπηρεσία αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει από αέρος τις πολυτελείς κατοικίες, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει τα ευρήματά της, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της NRA, Κρασιμίρ Στεφάνοφ, στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση.

Από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας προκύπτει η ύπαρξη πολυτελών κατοικιών, με περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, πισίνες, γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και γήπεδα μίνι γκολφ. Εξάλλου, μια άλλη πολυτελής κατοικία, κοντά στην περιοχή Μπόγιανα διαθέτει και δικό της ελικοδρόμιο. Ο κ. Στεφάνοφ δήλωσε ότι μια σειρά πολυτελών κατοικιών ανήκει σε εταιρίες και δηλώνονται στην NRA ως γραφειακοί χώροι, ακόμη και αν αξιοποιούνται για οικιστικούς λόγους.

Με την κατασκευή των συγκεκριμένων χώρων, τους οποίους δηλώνουν ως αποθήκες, οι εταιρίες ζητούν πίστωση φόρου, ακόμη και αν δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Η NRA εκτιμά ότι και άλλες κατοικίες παραμένουν αδήλωτες και ότι οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δοθούν στο δήμο της Σόφιας για διασταύρωση των στοιχείων με την αρμόδια υπηρεσία της πολεοδομίας. Επίσης, επιθεωρητές της εφορίας αρχίζουν έλεγχο, σχετικά με το εισόδημα που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και αν από αυτό προκύπτει ότι είναι σε θέση να κατέχουν πολυτελή ακίνητα. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν επίσης, τους πηγές «άντλησης» των εισοδημάτων των πολιτών που κατέχουν πολυτελείς κατοικίες.