Skip to main content

Παραδοσιακός γάμος Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη θα αναβιώσει στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον δήμο Ωραιοκάστρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

Κατά την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου θα παρουσιαστούν έθιμα του γάμου και χοροί και από τις δύο περιοχές, της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Μιας και οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και στη συνέχεια προστέθηκαν και πρόσφυγες από την Θράκη, ήταν φυσικό, να έρθουν κοντά, να συνεργαστούν, να κάνουν φιλίες, να αγαπήσουν και ν' αγαπηθούν και να παντρευτούν μεταξύ τους, αποδεχόμενοι και σεβόμενοι τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής του καθενός. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης αυτού του γάμου που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η «Εστία Φιλαδελφέων» διοργανώνει επίσης, την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, μουσική λαϊκή βραδιά με τον Βαγγέλη Αντωνίου και τον Γιάννη Καρασάββα.

Νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο της πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ν. Φιλαδέλφειας θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ. Βαρθολομαίου και θα γίνει λιτάνευσης της ιερής εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος.

Τέλος, το Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, η «Εστία Φιλαδελφέων» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Μένουμε πάντα παιδιά» με αποσπάσματα από διάφορες ελληνικές ταινίες πού έμειναν ως αξέχαστες ατάκες μέχρι σήμερα και χορογραφημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.