Skip to main content

Παραγωγή βιοαερίου, υδρογόνου και νερού με συνεπεξεργασία βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων

Η πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου HORIZON 2020 με τίτλο «Industrial Urban symbiosis and its social, economic and environmental impact on different European regions»

Η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στους δήμου Χαλανδρίου και Άνδρου επεκτείνεται στην Κάτω Αχαΐα και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις της περιοχής, με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΜΠ Γεράσιμο Λυμπεράτο. Τα απόβλητα προέρχονται από ελαιουργικές επιχειρήσεις της κοινότητας Αλισσού στον δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Με διαλογή στην πηγή, τα τροφικά απόβλητα θα διαχωρίζονται σε υγρό και στερεό κλάσμα. «Το στερεό κλάσμα θα κομποστοποιείται και θα επιστρέφεται στους κατοίκους, ενώ το υγρό κλάσμα θα συνεπεξεργάζεται με υγρά βιομηχανικά απόβλητα της ελαιουργικής βιομηχανίας και με αστικά λύματα για την παραγωγή βιοαερίου σε καινοτόμο αναερόβιο αντιδραστήρα με μεμβράνες», εξηγεί στη Greenagenda.gr ο κ. Λυμπεράτος.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λειτουργεί ήδη τέτοιου τύπου αντιδραστήρας σε εργαστηριακή κλίμακα και έχει προσδιοριστεί η κατάλληλη αναλογία των διαφορετικών αποβλήτων και η αναμενόμενη απόδοση σε βιοαέριο.

Διαβάστε περισσότερα στο Greenagenda.