Skip to main content

Παρακολούθηση με GPS από εργοδότες καταγγέλουν ιατρικοί επισκέπτες

Τις καταγγελίες γνωστοποιεί το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδος, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων.

Καταγγελίες για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ιατρικών επισκεπτών που εργάζονται σε φαρμακευτικές, βιοτεχνολογικές και διαγνωστικές εταιρείες δέχθηκε το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδος, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, η παράνομη αυτή επεξεργασία πραγματοποιείται με τη λειτουργία συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού με χρήση της τεχνολογίας GPS που σκοπό έχει τη συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία τους. Τέτοιοι δέκτες GPS μπορεί να είναι ενσωματωμένοι σε οχήματα ή/και ψηφιακές συσκευές (tablets, κινητά), που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι/ες στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

«Η παραπάνω πρακτική προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα χρηστά ήθη όσο και με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» επισημαίνει το Σωματείο και παραθέτει την απόφαση της Αρχής και σχετικές αποφάσεις και νόμους για το εν λόγω ζήτημα.

«Η Αρχή με την απόφαση 165/2014 αναφέρει ότι δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν προκαθορισμένη διαδρομή, ο συνεχής έλεγχος της γεωγραφικής τους θέσης συνιστά υπέρμετρη παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους εν ώρα εργασίας.

Συγκεκριμένα η απόφαση 165/2014 έχει ως εξής: Η Αρχή εξέτασε καταγγελία για παράνομη λειτουργία συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού σε οχήματα εταιρείας. Έκρινε κατά πλειοψηφία μη νόμιμη τη συνεχή λειτουργία του συστήματος στα παραχωρούμενα από την εταιρεία αυτοκίνητα σε ιατρικούς επισκέπτες, επειδή δεν δικαιολογείται από την άποψη της αναγκαιότητας και αναλογικότητας του μέσου, επέβαλε στην εταιρεία αυστηρή προειδοποίηση και διέταξε τη διακοπή της επεξεργασίας δεδομένων του υπάρχοντος συστήματος γεωεντοπισμού των ιατρικών επισκεπτών, καθώς και την καταστροφή του τηρούμενου αρχείου με τα σχετικά δεδομένα (www.dpa.gr, Ενημερωτικό Δελτίο, Τεύχος 10, Ιαν. 2015, σελ. 2, αρ. 13).

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η οικειοθελής παροχή εκ μέρους του εργοδότη του οχήματος δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο υποχρεωτικής εγκατάστασης συστήματος γεωεντοπισμού, καθώς αυτή συνιστά μέρος του συνόλου των παροχών του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, οι οποίες αποτελούν μέρος των απολαβών του. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση παροχής συγκατάθεσης εκ μέρους του εργαζομένου, η οποία, όταν υπάρχει σχέση εργαζομένου προς εργοδότη δεν μπορεί να εκληφθεί ως έγκυρη συναίνεση (Απόφαση 165/2014, σελ. 8, παρ. 3).

Αλλά και στο Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 9Α αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες, ότι "Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων"».

Για τους παραπάνω λόγους, το Σωματείο καλεί τις εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού να τα απενεργοποιήσουν άμεσα, να διακόψουν την επεξεργασία δεδομένων, να καταστρέψουν το τηρούμενο αρχείο με τα σχετικά δεδομένα και να συμμορφωθούν με την 165/2014 απόφαση της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, επειδή στους καταστατικούς σκοπούς του Σωματείου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υπεράσπιση και η κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυτό θα κινηθεί με γνώμονα τους νόμους και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών που του δίνουν τη δυνατότητα να προσφύγει στην Αρχή καταγγέλλοντας κάθε παράβαση με βάση τα προαναφερόμενα και ζητώντας τη συμμόρφωση των εταιρειών.