Skip to main content

Παραμένει χωρίς πόσιμο νερό ο οικισμός του Αδάμ λόγω ΔΕΗ

Το νερό που τροφοδοτεί την περιοχή είναι ακατάλληλο προς πόση καθώς έχουν ανιχνευτεί σε αυτό ψηλές ποσότητες νιτρικών και άλλα επιβλαβή στοιχεία.

Με εμφιαλωμένα νερά και... μπιτόνια από γειτονικά χωριά συνεχιζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για πόσιμο νερό οι κάτοικοι του οικισμού του Αδάμ στον δήμο του Λαγκαδά, ελέω μιας τυπικής αλλαγής ονόματος που αφορά τη ΔΕΗ.

Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, το νερό που τροφοδοτεί την περιοχή είναι ακατάλληλο προς πόση καθώς έχουν ανιχνευτεί σε αυτό ψηλές ποσότητες νιτρικών και άλλα επιβλαβή στοιχεία.

Και ενώ το ζήτημα δεν παρουσίασε καμία αλλαγή εδώ και δεκαετίες, η παρούσα διοίκηση ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο την εκκίνηση της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού του οικισμού μέσω της διαδικασίας της αντίστροφης όσμωσης, προκειμένου το νερό του Αδάμ να είναι και πάλι πόσιμο.

Ωστόσο η μονάδα επεξεργασίας για την οποια δαπανήθηκε ποσό που αγγίζει τα 80.000 ευρώ δεν ξεκίνησε ποτέ τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα η κατάσταση με το νερό να μην έχεια αλλάξει στον οικισμό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

«Το πρόβλημα με τη μονάδα αντίστροφης όσμωσης είναι καθαρά τυπικό ωστόσο φαίνβεται πως υπάρχει κωλυσιεργεία και για αυτό θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό», εξηγεί στην Voria ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά Ηλίας Στόιος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η μονάδα έπρεπε να διαθέτει παροχή ρεύματος ώστε να λειτουργήσει. Όμως η παροχή που ήδη υπήρχε, εμφάνιζε ως δικαιούχο τον παλιό καποδιστριακό δήμο Καλλινδοίων, που απορροφήθηκε το 2010 από τον δήμο Λαγκαδά με τον Καλλικράτη. Η μη ύπαρξη δικαιούχου,είχε ως αποτέλεσμα να μην ηλεκτροδοτείται η μονάδα και να μην μπορεί να λειτουργήσει.

«Ήδη έχω ζητήσει από τη νομική σύμβουλο της ΔΕΥΑΛ να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες καθώς πρόκειται για την παροχή ενός βασικού αγαθού», επισημαίνει ο κ. Στόιος, που κατά τον ίδιο δεν θα καθυστερήσει πολύ.

Με εμφιαλωμένα για μια 20ετία

Το πρόβλημα στο Αδάμ με το νερό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν και οι τότε μετρήσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα νιτρικών πολύ κοντά στα επιτρεπόμενα όρια. Στα επόμενα χρόνια τα όρια ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα το νερό να καταστεί ακατάλληλο προς πόση.

Αρχικά το πρόβλημα πήγε να λυθεί με νέα γεώτρηση, ωστόσο λίγο πριν συνδεθεί ο καταθλιπτικός αγωγός με τη δεξαμένη, διαπιστώθηκαν υψηλές τιμές αρσενικού στο συγκεκριμένο νερό και έτσι η σύνδεση δεν έγινε ποτέ.

Από τότε δεν άλλαξαν ουσιαστικά και πολλά για τον οικισμό των 350 κατοίκων, που τους θερινούς μήνες φτάνει έως και τους 1.000 κατοίκους.

«Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό είτε για να πιούν , είτε για να μαγειρέψουν. Πολλοί είναι αυτοί που μεταβαίνουν στα διολανά χωριά με μπιτόνια ώστε να τα γεμίσουν και να έχουν προμήθεια νερού. Όμως υπάρχουν και κάτοικοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, κυρίςω ηλικιωμένοι και συνεχίζουν να πίνουν νερό από τη βρύση», επισημαίνει στην Voria η Αναστασία Αδαμούδη, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Κοινότητας του Αδάμ τα προηγούμενα χρόνια.