Skip to main content

«Παράνομη η απεργία των αλιεργατών στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας»

Παράνομη χαρακτήρισε την απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Δημήτρης Ταουλτζής, με δηλώσεις του στη Voria.gr.
Παράνομη χαρακτήρισε την απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Ταουλτζής, με δηλώσεις του στη Voria.gr.

Όπως τονίζει, το κλείσιμο της εισόδου του λιμανιού, που είναι δημόσιος χώρος και ειδικών συνθηκών, καθώς και η παρεμπόδιση διέλευσης των φορτηγών που μετέφεραν αλιεύματα αποτελούν έκνομες κινήσεις.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η απεργία των αλλοδαπών αλιεργατών είναι ειρηνική, καθώς το λιμενικό τούς διατήρησε σε τάξη, ενώ παράλληλα εκφράζει την πεποίθησή του ότι σήμερα που τα σκάφη θα ξεκινήσουν για ψάρεμα δεν θα σημειωθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ταουλτζή, ο λόγος της απεργίας είναι ότι κάποιοι εκ των απεργούντων δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας, ώστε να ανανεώσουν την πράσινη κάρτα τους, και συγκρότησαν ένα πυρήνα, ξεσηκώνοντας και τους υπολοίπους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανησυχία των εργατών εντάθηκε και από τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία έσπευσαν στο χώρο όταν έμαθαν για την απεργία.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής μεροκάματων, καθώς, για να επικαλεστούν αυτό το επιχείρημα οι απεργοί, θα έπρεπε να λάμβαναν μισθό. Όμως, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση που ισχύει για την περιφέρεια της Μηχανιώνας και ισχύει για όλους τους αλιεργάτες, λαμβάνουν μερίδιο επί της ψαριάς και όχι μισθό.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ τονίζει ότι οι εργάτες που απεργούν ανέρχονται στους 100, σε σύνολο 250 αλλοδαπών, αλλά ούτως η άλλως αποτελούν πλεονάζον εργατικό δυναμικό, καθώς οι αλιεργάτες που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών.