Skip to main content

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά - Τα καρφιά, τα πηγαδάκια και ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη

Το ετερόκλητο κοινό, η αιφνίδια παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τα λεγόμενα των ομιλητών βοήθησαν αρκετούς να βγάλουν συμπεράσματα

Έντονο παρασκήνιο είχε η χθεσινή εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς χθες βράδυ στην Αθήνα, καθώς στον ασφυκτικά γεμάτο χώρου του θεάτρου Άλφα έδωσαν το παρών πρόσωπα που δεν είχαν συνυπάρξει μαζί σε πολιτική εκδήλωση.

Τα πηγαδάκια και η αμηχανία μάλιστα ήταν έκδηλη λόγω του ετερόκλητου κοινού, ωστόσο το κλίμα ανετράπη πλήρως με την απροσδόκητη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη , που έδωσε ειδήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενδιαφέρον προκάλεσε η χωροταξική συνύπαρξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη στην πρώτη σειρά των θέσεων.

Η παρουσία δύο κορυφαίων υπουργών των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα που «χώρισαν» πρόσφατα κομματικά μετά την αποχώρηση του πρώην υπ. Οικονομικών είχε τη δική της σημασία. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε μεν στο κόμμα, παίρνοντας, όμως, σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία παραιτούμενος, μάλιστα, από την Κεντρική Επιτροπή.

Πρώτος στον χώρο βρέθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σαν άτυπος οικοδεσπότης περίμενε στο κέντρο κάτω από τη σκηνή τους συνομιλητές του. Λίγη ώρα αργότερα, έφθασε η Εφη Αχτσιόγλου με την οποία ο κ. Τεμπονέρας είχε μια θερμή χειραψία και έναν μικρό διάλογο σε φιλικό κλίμα, ενώ τελευταίος –σε ώρα ΠΑΣΟΚ– και με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση, έφτασε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος χειροκροτήθηκε από μερίδα κόσμου κατά την είσοδό του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον ενός διευρυμένου ακροατηρίου που πιθανώς να υπερέβαινε μηχανισμούς και κόμματα, ωστόσο οι τρεις ομιλητές προσήλθαν με το κοινό τους, τους συνεργάτες τους, τους συντρόφους τους οι οποίοι μοιράστηκαν στρατηγικά στον χώρο του «Αλφα» και επέτειναν τα χειροκροτήματα και τις επιδοκιμασίες τους κάθε φορά που κορύφωνε το ρητορικό του τέμπο το πρόσωπο του πολιτικού χώρου στον οποίο πρόσκεινται.

Η Εφη Αχτσιόγλου πήρε πρώτη τον λόγο και ενώ αναφερόταν σε «κενό πολιτικής εκπροσώπησης» του προοδευτικού χώρου και στο γεγονός ότι «αυτό το κενό δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ενός λαμπερού ηγέτη» καθώς στο παρελθόν η αναζήτηση ενός τέτοιου «αποδείχτηκε ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα ο Στέφανος Κασσελάκης, διακόπτοντας επί της ουσίας την άλλοτε «ανταγωνίστριά» του στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αμηχανία, ταραχή, μικρές αποδοκιμασίες από το κοινό, την ώρα που η Εφη Αχτσιόγλου και το πάνελ καλωσόριζαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Αχτσιόγλου, στη συνέχεια της ομιλίας της, έδωσε έμφαση στην ανάγκη «κοινωνικής και ταξικής απεύθυνσης» της Αριστεράς, απέρριψε τη συνταγή των «λύσεων μέσου όρου» που έχουν σκοπό να καλύπτουν τα «θέλω» όλων των κοινωνικών ομάδων και εξέφρασε την ανησυχία της ότι «κάθε παράταση της στασιμότητας μπορεί να οδηγήσει στο σάπισμα».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Νέα Αριστερά δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της αυτονομία, ούτε ενδιαφέρεται για σχέδια συγχωνεύσεων, ενώ δήλωσε πως η ίδια βρίσκεται σε φάση πολιτικής και προσωπικής ωριμότητας, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει κάνει την αυτοκριτική της αναφορικά με την περίοδο που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης:«Εχω εκπρόσωπο»

Μόλις η κ. Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε την ομιλία της, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Δημήτρης Τερζής κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να λάβει τον λόγο για έναν χαιρετισμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά χαρακτηριστικά πως «έχει εκπρόσωπο», εννοώντας τον Διονύση Τεμπονέρα, επιλογή που προκάλεσε μια νέα μικρή αναταραχή στο ακροατήριο.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έσπευσε αρχικά να δώσει απάντησεις σε όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν -εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ- τις προηγούμενες μέρες για την εκδήλωση σχολιάζοντας ότι «τα περί προσωπικών στρατηγικών που λέχθηκαν μικραίνουν μια πραγματική συζήτηση που υπάρχει». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε πολλές φορές στον λόγο του την «κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης» και το «φορτίο αρχών και ιστορικής συνέχειας» που αυτή φέρει, ενώ κάλεσε όλους τους παριστάμενους να συμφωνήσουν ότι «το 2009 τη χώρα την χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής» για να αποσπάσει τα θερμά χειροκροτήματα της «πτέρυγάς» του και μια χλιαρή γκρίνια («το λεφτά υπάρχουν ξεχάστηκε;») από άλλους.

«Σας καλωσορίζουμε παρότι Τρίτη και 13»

Από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας έσπευσε να υποδεχτεί με χιούμορ τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε καλησπέρα, σας καλωσορίζουμε παρότι Τρίτη και 13. Η παρουσία σου αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να απουσιάζει από αυτόν τον διάλογο και ταυτόχρονα ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και κόμματα». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλές φορές λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μιας κοινωνικής συμμαχίας, παρουσίασε τους άξονες του «μετώπου δημοκρατίας» στο οποίο έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «σύνθεσης και υπέρβασης του χτες», αποσαφηνίζοντας και ο ίδιος τα περί πολιτικής αυτοτέλειας του κάθε κόμματος.

Η εκδήλωση έφτανε στο τέλος της και η εισήγηση του συντονιστή της εκδήλωσης εξακολουθούσε να πλανάται πάνω από τα -αν μη τι άλλο περισσότερο αισιόδοξα συγκριτικά με πριν την εκδήλωση- πρόσωπα των παριστάμενων: «Ηρθαμε να συζητήσουμε για το 41% και το πώς μπορεί να ανατραπεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τα καμαρίνια του θεάτρου Αλφα πριν το τέλος της εκδήλωσης αφού χαιρέτησε το πάνελ, όμως για πολλούς παλιούς και νέους συντρόφους, πρώην άσπονδους πολιτικούς εχθρούς και φίλους, πιθανώς, ο διάλογος τώρα να ξεκινά.