Skip to main content

Το παρασκήνιο με Κετικίδη στην ΑΖΚ, η αναβολή της έκθεσης για την κυκλική οικονομία και το… Ευαγγέλιο του Βούλη

Γιατί ξάφνιασε η τοποθέτηση του καθηγητή Παναγιώτη Κετικίδη στη θέση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Καλημέρα σας! 

Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 24ωρα με πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη βιαιότητα, απέδειξε -μεταξύ άλλων- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει για να θεωρηθεί σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οι δήθεν αντισυμβατικές απόψεις που εδώ και πολύ καιρό -αν όχι από πάντα- εκφράζει ο βουλευτής Χανίων έχουν πολλούς χειροκροτητές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που γνωρίζει καλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που καιρό τώρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την άποψη ότι ένα μεγάλο κόμμα είναι πολυσυλλεκτικό, έχει πολλές τάσεις και επομένως όλα -λίγο πολύ- δικαιολογούνται. Μόνο που ασφαλώς δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Οι πρωτοφανείς προτροπές του Π. Πολάκη να τελειώνουμε με συγκεκριμένους δικαστές και δημοσιογράφους -εννοείται ότι οι ανάλογου ύφους αήθεις επιθέσεις του σε πολιτικούς αντιπάλους θεωρούνταν μέχρι προχθές απλώς στιλ για τον… αψύ Κρητικό- συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του συστήματος της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κάτι που γοητεύει κάποιους ανάμεσά μας, τους οποίους θέλει ως ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, μπερδεύει ακόμη την επανάσταση αλά Φιντέλ Κάστρο σε μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής στη δεκαετία του 1950 με τη διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον 21ο αιώνα. Κάτι που δεν έκανε -και δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ με βάση την πολιτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική του παιδεία- ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο προφανώς, εμφανώς και καταφανώς επιχειρεί -ατυχώς, ατυχέστατα- να μιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι που επιβεβαιώνει όλο αυτό το… ιδεολογικό μπέρδεμα που υπάρχει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, είναι και το γεγονός ότι ο Π. Πολάκης απασφάλισε τη συγκεκριμένη στιγμή, όχι μόνο για ότι είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά κι επειδή αυτή η εφημερίδα ήταν το «Πρώτο Θέμα». Πολύ απλά διότι σε όλες τις δημοσιογραφικές και πολιτικές αναφορές των τελευταίων μηνών και ετών για τα σκάνδαλα ή τα «σκάνδαλα» της περιόδου Μητσοτάκη, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο κόμμα, περίοπτη θέση κατέχει η ρύθμιση των δανείων της συγκεκριμένης εφημερίδας.      

Καλαφάτης, Κετικίδης και Ζώνη Καινοτομίας

Η τοποθέτηση του καθηγητή Παναγιώτη Κετικίδη στη θέση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ξάφνιασε πολλούς για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ο νέος πρόεδρος δεν συνδέεται με κάποια δημόσια ακαδημαϊκή δομή, δηλαδή κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, που διαχρονικά αποτελεί δεξαμενή άντλησης υπεράνω υποψίας για στελέχη στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεύτερον, επειδή ο Π. Κετικίδης δεν σχετίζεται με κάποιον κομματικό κύκλο του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο οποίος επέλεξε τον νέο πρόεδρο της ΑΖΚ ΑΕ δεν γνώριζε προσωπικά τον Π. Κετικίδη το προηγούμενο διάστημα. Όταν, λοιπόν, κατέληξε στην απόφαση να αλλάξει τον Κ. Λουφάκη για να προσδώσει μια νέα πνοή στη Ζώνη άρχισε να ρωτάει ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και μέσω των υποδείξεών τους κατέληξε στον καθηγητή του City. Από πολλές απόψεις ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής ήταν ο ενδεδειγμένος για τη συγκεκριμένη θέση, που είναι ειδική, υπό την έννοια ότι έχει απαιτήσεις τις οποίες δεν μπορεί ενδεχομένως να υπηρετήσει από την αρχή με ευχέρεια ούτε ένας ακαδημαϊκός με συμβατικές εμπειρίες ούτε ένα φίλια προσκείμενο στο κόμμα πρόσωπο, που δεν προέρχεται από το πεδίο της νέας οικονομίας. Ασφαλώς κάθε επιλογή κρίνεται από τα αποτελέσματα και -αν θέλετε- στο πέρας της θητείας, αλλά εν προκειμένω η αρχή έγινε με τρόπο έξω από τα συνηθισμένα στην πατρίδα μας. 

Τον Ιούνιο η έκθεση της ΔΕΘ για την κυκλική οικονομία 

Τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα- η ΔΕΘ – Helexpo θα ανακοινώσει τη μετάθεση των ημερομηνιών διεξαγωγής της 1ης διεθνούς έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green», που είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου. Η έκθεση θα μετατεθεί για τον Ιούνιο επειδή τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία και στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί από καιρό να παραστεί ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ. Μόνο που στις 2 Απριλίου προκηρύχτηκαν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, ενώ και στην Ελλάδα πιθανόν θα βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Για να διευκολυνθεί, λοιπόν, η παρουσία του Βούλγαρου προέδρου, τον οποίο προφανώς στη Θεσσαλονίκη θα συναντήσει η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Έλληνας πρωθυπουργός, η έκθεση θα μετατεθεί κατά οκτώ με δέκα εβδομάδες, ώστε το πολιτικό τοπίο και στις δύο χώρες να έχει ξεκαθαρίσει. Όσο για την επιλογή της Βουλγαρίας ως τιμώμενη χώρα σε έκθεση για την κυκλική οικονομία, από τη ΔΕΘ – Helexpo διαβεβαιώνουν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο η γειτονική χώρα έχει κάνει πολύ σοβαρά βήματα και βρίσκεται σε πολύ καλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα σημείο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω. 

Το… Ευαγγέλιο του Βούλη 

Στην πρώτη του εκδοτική απόπειρα προχώρησε τις τελευταίες ημέρες ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και γνωστός επιχειρηματίας στο κλάδο των χημικών Γεδεών Βούλης. Από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Το "Καταθυμωμένον"… Ευαγγέλιον», το οποίο περιέχει κείμενα που ο συγγραφέας έχει αναρτήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τον Γ. Βούλη, ο οποίος στα κείμενά του σχολιάζει σκωπτικά τους πάντες και τα πάντα, από την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μέχρι διεθνή θέματα, το βιβλίο φιλοδοξεί να γίνει χρήσιμος καταλύτης τού «σπάνιου και πολύτιμου» ανθρώπινου συναισθήματος του θυμού, που -κατά τον συγγραφέα- έχει αξία μόνο όταν στρέφεται κατά του ίδιου μας του εαυτού. Όποιος γνωρίζει τον Γεδεών Βούλη αντιλαμβάνεται ότι τα κείμενα είναι απολύτως συμβατά με τον προφορικό του λόγο, το πνεύμα και τις εκφράσεις του, εμπλουτισμένα με τις δυνατότητες που παρέχει ένα γραπτό κείμενο. Από τη Νάουσα, λοιπόν, όπου ζει και εργάζεται ο Βούλης επισημαίνει λεπτομέρειες της ζωής με το καθαρό μυαλό του οξυδερκούς ανθρώπου της περιφέρειας, ο οποίος εκ των πραγμάτων -και παρά τις παράλληλες ιδιότητες του ως μέλος στα ΔΣ του ΣΕΒΕ και της ΔΕΘ- παραμένει ανεπηρέαστος από την… αιθαλομίχλη της ατμόσφαιρας των ελληνικών μεγαλουπόλεων, δηλαδή της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.