Skip to main content

Παράταση στα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ ζητεί το ΕΒΕ Πιερίας

Το αίτημα εκατοντάδων επιχειρήσεων για επιμήκυνση – παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, συζήτησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας με τον πρόεδρο του Τ

Συνάντηση με το Πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Αλέξανδρο Παπαρσένο πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κωτίκας, στην Αθήνα, την Τρίτη 29 Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Πιερίας έθεσαν στον Πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ το αίτημα χιλιάδων επιχειρήσεων για επιμήκυνση – παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν με την εγγύηση του Ταμείου.

Στην συνάντηση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης άμεσα καθώς όταν λήφθηκαν τα δάνεια αυτά, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ είχαν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες αγοράς: «Θέτουμε ενώπιον της Κυβέρνησης και του αρμόδιου οργανισμού, του ΤΕΜΠΜΕ, την ανάγκη για παράταση – επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων σήμερα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο αλλά και τον Τραπεζικό οργανισμό από τον οποίο έλαβαν το δάνειο αφού η έλλειψη ρευστότητας και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία οδήγησαν στη δραστική μείωση του τζίρου τους.» σημείωσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου.

Όπως είπε «είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση καθυστερήσει πάνω από 180 ημέρες να πληρώσει τη δόση του δανείου που έλαβε μέσω ΤΕΜΠΜΕ, τότε η Τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο στο δημόσιο» και σημείωσε πως σε τέτοιες περιπτώσεις η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, «μεγαλώνουν οι απαιτήσεις του δημοσίου απέναντί της και οι τράπεζες κλείνουν τις συμβάσεις και των υπόλοιπων δανείων της επιχείρησης».

«Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν λάβει σύντομα απόφαση παράτασης για τουλάχιστον 12 μήνες των δόσεων των δανείων που λήφθηκαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, τότε απειλείται η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο απέναντι στις επιχειρήσεις είναι ζημιογόνος για την ίδια την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας: «Οι τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις στις οφειλές των δανείων ενώ το Δημόσιο πράττει το εντελώς αντίθετο. Η ίδια η κυβέρνηση που οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα δεν προχωρά σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν παρθούν τα σχετικά μέτρα το αργότερο σε δύο μήνες, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Αυτό δεν συμφέρει ούτε το ίδιο το Κράτος που αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρειάζονται ριζικές αποφάσεις. Ήρθε η ώρα να μας αποδείξει η κυβέρνηση στην πράξη ότι μας στηρίζει».  

Από την πλευρά τουο κ. Παπαρσένος τόνισε στους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Πιερίας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και διάθεση από την κυβέρνηση για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση.