Skip to main content

Παράταση των κυρώσεων κατά Ρωσίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τέσσερις ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Bloomberg πως οι κυβερνήσεις-μέλη σκοπεύουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου να παρατείνουν την ισχύ την κυρώσεων.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάσει «αναθέρμανση» των σχέσεων με τη Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ανανεώσει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδίων βασικών συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατηγορούνται για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τέσσερις ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι κυβερνήσεις-μέλη σκοπεύουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου να παρατείνουν την ισχύ την κυρώσεων κατά περισσοτέρων από 100 Ουκρανών και Ρώσων, για άλλο ένα εξάμηνο.

Ο Τραμπ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν στις 28 Ιανουαρίου, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Οι ευρωπαίοι περιμένουν να δουν τι χειροβομβίδα θα πετάξει ο Τραμπ στη λίμνη Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε στο Bloomberg ο αναλυτής του think tank CEPS, Michael Emerson.

Η σχεδιαζόμενη ανανέωση της «μαύρης λίστας» δείχνει την πολιτική δέσμευση της ΕΕ σε μια πολιτική που προώθησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συγχρονισμό με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.