Skip to main content

Παρεμένει αδιάλλακτη η στάση των Σκοπίων

Τον ισχυρισμό της χώρας του ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τον ισχυρισμό της χώρας του ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αν και σημείωσε ότι η προχθεσινή συνάντησή του με τον Γ.  Παπανδρέου, ήταν προς την κατεύθυνση οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

«Οφείλω να σημειώσω το γεγονός ότι η χώρα μου ακόμα στέκεται και περιμένει στο κατώφλι αυτών των δύο οργανισμών (ΕΕ και ΝΑΤΟ) εξαιτίας των πράξεων του νότιου γείτονά μας, οι οποίες αντίκεινται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», είπε ο κ. Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στην αναζήτηση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η επίτευξη λύσης είναι εφικτή μόνον εάν γίνουν σεβαστά η Χάρτα του ΟΗΕ, τα Ψηφίσματα, το διεθνές Δίκαιο και οι αρχές επί των οποίων στηρίζεται η παγκόσμια διεθνής τάξη. «Πρόκειται για το όνομά μας, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα και τον λαό της».

Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε επίσης ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα όχι μόνον για την ίδια την ΠΓΔΜ, αλλά και για την υλοποίηση του κοινού οράματος ολόκληρης της περιοχής.