Skip to main content

Το παρεμπόριο στον Λευκό Πύργο, οι αλλαγές στην ΑΖΚ και οι προτάσεις ΣΕΒΕ για την απασχόληση

Πολύ καλό -και λόγω καιρού- ήταν το Σαββατοκύριακο για την αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά το παρεμπόριο στην παραλία επιστρέφει δριμύτερο

Καλημέρα σας!

Δεν πρέπει να  έχουν παράπονο οι έμποροι της Θεσσαλονίκης με την κίνηση του πρώτου Σαββατοκύριακου των χειμερινών εκπτώσεων -χθες Κυριακή η αγορά ήταν ανοιχτή. Ο πολύ καλός, ηλιόλουστος καιρός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί μεγάλη καταναλωτική «δύναμη πυρός», που ξέσπασε στην κυριολεξία από τα μέσα της εβδομάδας μέχρι χθες το απόγευμα. Η οδός Τσιμισκή βρέθηκε στο επίκεντρο της καταναλωτικής επέλασης των Θεσσαλονικέων, αλλά και εγχώριων και ξένων επισκεπτών, οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη. Καταναλωτές σχολίαζαν την εικόνα σε κάποια από τα μεγάλα κεντρικά εμπορικά καταστήματα ως… λεηλασία. Φυσικά η εικόνα δεν ήταν εξίσου ασφυκτική στους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου και των περιφερειακών αγορών, αλλά -για όσους ψάχνουν τις… λεπτομέρειες- το σημαντικό ήταν ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή στα εμπορικά πεζοδρόμια μαζί με τους ανθρώπους κυκλοφορούσαν και… σακούλες. Σύμφωνα με τους εμπόρους αυτό το στοιχείο, δηλαδή οι σακούλες, συνιστά αξιόπιστη ένδειξη για το τι τρέχει και τι δεν… τρέχει.

Το παρεμπόριο στον Λευκό Πύργο

Η καλοκαιρία, βέβαια, συνετέλεσε στο να εμφανιστούν μετά από καιρό στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Λευκού Πύργου, οι συμπαθείς κατά τα άλλα μικροπωλητές των παραποιημένων προϊόντων του παρεμπορίου (φωτογραφία). Η λογική λέει πως όσο σφίγγουν τα οικονομικά τόσο η ζήτηση για τα φτηνά προϊόντα αυξάνεται. Επομένως αυξημένη εμφανίζεται και η προσφορά. Τσάντες, παπούτσια και όλα τα σχετικά στη σειρά. Μάλιστα, αναγνώστης της στήλης υπήρξε χθες αυτόπτης μάρτυρας της ακόλουθης εικόνας. Γύρω στις 5 το απόγευμα κάποιοι μικροπωλητές μάζεψαν την πραμάτεια τους, στα γνωστά άσπρα μεγάλα σεντόνια, και με τον μπόγο στην πλάτη απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Πύργο μέσω της οδού Παύλου Μελά. Τότε ένα κύριος με ένα παιδάκι, πιθανότατα πατέρας και γιος, τους σταμάτησαν για να τους ρωτήσουν αν κάποιος πουλούσε αθλητικά παπούτσια. Επειδή, όντως, ο ένας από τους παρεμπόρους πωλούσε παπούτσια τον ρώτησε τι νούμερο φορούσε, άνοιξε με άνεση το σεντόνι στο πεζοδρόμιο της Παύλου Μελά και ο πελάτης άρχισε να επιλέγει και να δοκιμάζει. Εδώ που τα λέμε παπούτσι χωρίς να το δοκιμάσεις δεν το αγοράζεις!    

      

Αλλαγές στη Ζώνη Καινοτομίας

Αύριο Τρίτη 17 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ και αναμένονται εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθ’ ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της ΑΖΚ ΑΕ υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες πιθανότατα θα δρομολογηθούν εντός της εβδομάδας. Το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο κτήριο του πρώην ΥΜΑΘ βρισκόταν η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε κάθε περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε τον απολογισμό του κ. Λουφάκη, ενώ το θέμα έχει ξεχωριστή βαρύτητα επειδή η ΑΖΚ ΑΕ συμμετέχει για λογαριασμό του Δημοσίου στο εγχείρημα της δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center). Πρόκειται για τη φιλόδοξη προοπτική ενός Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, που θα βρίσκεται σε έκταση 760 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την οποία το δημόσιο παραχώρησε σε κοινοπραξία ιδιωτών μέσω της ΑΖΚ ΑΕ. Έτσι, λοιπόν, η Ζώνη ως τρίτος σε μέγεθος μέτοχος της εταιρείας που προβλέπεται να αναπτύξει το Πάρκο -κύριοι μέτοχοι είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)- αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το… μάτι του ελληνικού δημοσίου, που αποφάσισε να παραχωρήσει ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις.  

Σχέδιο ΣΕΒΕ για την απασχόληση

Μεθαύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης. Γι’ αυτό η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του ΕΒΕΘ, στις 11 το πρωί. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που θα ασχοληθεί με ζητήματα απασχόλησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, θα παρουσιάσει της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ πρόταση για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος έλλειψης στελεχών και εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις της χώρας. Διότι παρά τη μεγάλη ανεργία που έχει η Ελλάδα -το τελευταίο διάστημα πέριξ του 12% με 13%- πολλοί κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα, στον τουρισμό το τελευταίο καλοκαίρι καταγράφηκαν πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας, που οι υπεύθυνοι του κλάδου υπολογίζουν ότι θα φτάσουν τις 100.000 το 2023. Το ίδιο ισχύει στην οικοδομή και τις κατασκευές, ενώ -άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα- οι ελληνικές εταιρείες ματαίως αναζητούν στελέχη για τα τμήματα εξαγωγών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒΕ τα Επιμελητήρια θα αναλάβουν το επόμενο δίμηνο να καταγράψουν τα μέλη τους που αναζητούν προσωπικό και ποιες ειδικότητες. Στη συνέχεια με τη συνδρομή του υπουργείου Εργασίας, των Επιμελητηρίων και των πανεπιστημίων θα δημιουργηθούν ανά περιοχή δομές για εξειδίκευση εργαζομένων, αναλόγως των αναγκών, ώστε και οι επιχειρήσεις να καλυφθούν και η ανεργία να περιοριστεί. Λεπτομέρειες για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο προσεχώς, μετά την Τετάρτη.   

Παρεξήγηση στο δείπνο του ΒΕΘ

Ως γνωστόν το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα τα καθιερωμένα στην αρχή του χρόνου δείπνα δύο Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού. Από άποψη προσέλευσης το ΒΕΘ που βρέθηκε στο Hyatt υπερίσχυσε του ΕΕΘ που ήταν στο Nikopolis. Ίσως, όμως, το θέμα να μην είναι ποσοτικό. Διότι στο πιο… ζωηρό δείπνο του ΒΕΘ δημιουργήθηκε μια μικρο-παρεξήγηση σε πολιτικό επίπεδο. Κύριος ομιλητής ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Άπαντες ανήκουν, πρόσκεινται ή συμπαθούν την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Επιπροσθέτως το φλουρί της πίτας έπεσε στην κυβέρνηση, στην οποία ανέκαθεν -και ανεξαρτήτως κόμματος- κόβει κομμάτι το ΒΕΘ. Με αυτά τα δεδομένα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός, Σωκράτης Φάμελος, δεν έκρυψε τον δικαιολογημένο εκνευρισμό του, καθώς δεν πήρε καν τον λόγο τα τρία ή πέντε λεπτά. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΒΕΘ, τα οποία ήθελαν να υπάρξει διαφορετική -πιο δημοκρατική ας πούμε- διαχείριση των καλεσμένων. Ιδιαίτερα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.     

Αναβάθμιση για την Θ. Ρήγα της ΟΛΘ ΑΕ

Στα τέλη του περασμένου χρόνου με μια λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση η Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 νέα Γενική Εμπορική Διευθύντρια (Chief Commercial Officer) ορίζεται η κ. Θεοδώρα Ρήγα. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην ετήσια δεξίωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η κ. Ρήγα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με τη νέα της ιδιότητα και είχε την ευκαιρία να δει πελάτες του λιμανιού, ενώ είχε ιδιαίτερη συζήτηση με μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Η κ. Ρήγα συνεχίζει να διατηρεί επιπλέον τη θέση της Διευθύντριας Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ ΑΕ, από την οποία τη γνωρίζουν καλά τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι. Θεοδώρα, καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα.