Skip to main content

Παρέμβαση πολιτείας-αστυνομίας για τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ ζητεί ο Μήτκας

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου τονίζει πως η σύγκλητος έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να κινείται ακριβώς για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Την παρέμβαση της Πολιτείας και της αστυνομίας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός της πανεπιστημιούπολης, ζητεί ο Περικλής Μήτκας, πρύτανης του ΑΠΘ, κατόπιν και της επιστολής διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους αρμόδιους, φοιτήτριες και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος.

Μιλώντας στον Alpha 96,5, ο πρύτανης του ΑΠΘ, σημειώνει πως εδώ και τέσσερα χρόνια «ζητάμε να φύγουνε από τον χώρο» οι περιπλανώμενοι διακινητές ναρκωτικών και υπενθυμίζει πως οι ιδιωτικοί φύλακες τους οποίους μισθώνει το ΑΠΘ «είναι στην ουσία θυρωροί. Δεν είναι αστυνόμοι. Πρέπει να αλλάξει η άποψη, που φαίνεται ότι έχει παγιωθεί, ότι στους χώρους του πανεπιστημίου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

«Μπαίνει βέβαια η αστυνομία, κάνει συλλήψεις, αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα» δεδομένου ότι η πανεπιστημιούπολη έχει καταστεί σήμερα «σημείο ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών» υποστηρίζει ο πρύτανης. Εκτός από την αυτοδίκαιη αστυνομική παρέμβαση στο πανεπιστήμιο σε περίπτωση τέλεσης κακουργήματος, ειδικά «για τη διακίνηση ναρκωτικών η σύγκλητος του ΑΠΘ, από τότε που επανήλθε ο νόμος για το άσυλο, με αποφάσεις της επανειλημμένες, έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να κινείται ακριβώς για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών» τονίζει ο κ. Μήτκας.

Σε αυτό το πλαίσιο, «είμαστε διαρκώς σε επαφή με την αστυνομία και με την εισαγγελία. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, αλλά πιστέψτε με δεν ξέρω αν οι καθηγητές, ή οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο. Διαπιστώνουμε εμείς τη διακίνηση και καλούμε την αστυνομία. Όχι όμως σε καθημερινή βάση. Πρέπει να μας απαλλάξετε από αυτό το πρόβλημα», διαμηνύει ακολούθως ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογραμμίζοντας αμέσως μετά ότι «είναι μία κατάσταση που δεν μας τιμά».

Εξάλλου, ο Μήτκας αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι «το 2018 σαν οικονομικό έτος θα βγει σχετικά καλά, γιατί λόγω της υποχρέωσης της χώρας να πληρώσει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των προηγουμένων ετών, εξοφλήσαμε τα υπόλοιπα του 2017 που ήτανε της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων για λογαριασμό τηλεφώνων, ρεύματος και φυσικού αερίου» ωστόσο το 2019 «θα μπούμε με κάποιο χρέος από την τρέχουσα χρονιά» ιδίως από τη στιγμή κατά την οποία «λειτουργικά δεν βγαίνουμε με αυτά που παίρνουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια ως τακτικό προϋπολογισμό. Έχει εξαντλήσει το αποθεματικό του (σ.σ. το ΑΠΘ)». Ειδικότερα η ετήσια χρηματοδότηση του ΑΠΘ υπολείπεται των πάγιων ετήσιων αναγκών του ιδρύματος «γύρω στα πέντε εκατομμύρια το χρόνο», αναφέρει ο πρύτανης.

Σε σχέση με τις ανησυχίες τις οποίες έχουν διατυπώσει φοιτητές περί επιβολής κομίστρου στη σίτιση εντός της φοιτητικής λέσχης, ο κ. Μήτκας ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη σίτιση» και διευκρινίζει πως «στη φοιτητική λέσχη θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για το ποιος μπαίνει να φάει γιατί η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ πρέπει να σιτίζει τους φοιτητές και όχι τρίτους. Γι' αυτό το λόγο γίνεται ο έλεγχος. (...) Για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των δικών μας φοιτητών, να μπορούν να σιτίζονται όλοι» με την κάρτα σίτισης, ή την επίδειξη του πάσο «χωρίς επιπλέον κόστος».

Ωστόσο, «αν κάποιος δεν δικαιούται λόγω υψηλού εισοδήματος, κανονικά πρέπει να πληρώνει» δηλώνει ο κ. Μήτκας ξεκαθαρίζοντας εν συνεχεία ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο. Είναι τόσο μεγάλο το εισόδημα (σ.σ. των κριτηρίων), δηλαδή πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο αυτό, που στην ουσία καλύπτει το σύνολο των φοιτητών».