Skip to main content

Παρούσα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές δηλώνει η Ανοιχτή Πόλη

Η ΑΠ είναι μια δημοτική παράταξη με ιστορία, με όραμα και πρόγραμμα για την πόλη, σημειώνει η παράταξη σε σχετική ανακοίνωση.

Την παρουσία της στις επερχόμενες διοικητικές εκλογές «συμβάλλοντας στη συγκρότηση μιας ευρύτατης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη.

«Η ΑΠ είναι μια δημοτική παράταξη με ιστορία, με όραμα και πρόγραμμα για την πόλη, ενώ οι  προτάσεις και οι παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πάντοτε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες» αναφέρει η παράταξη.

Και συνεχίζει: «Όπως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος, κ. Γ. Μπουτάρης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 26/11/18, πολλές από τις προτάσεις της ΑΠ υιοθετήθηκαν από την Διοίκηση και τον ίδιο και έγιναν πράξη. Πχ η επιλογή "και ΜΕΤΡΟ και ΑΡΧΑΙΑ", το δημοψήφισμα για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού, η αναγνώριση της 30ης του Οκτώβρη ως ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ. Επίσης ουσιαστική και κρίσιμη ήταν η στήριξη και συμμετοχή της ΑΠ σε πρωτοβουλίες όπως η πορεία μνήμης για τους Εβραίους συμπολίτες μας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Φιλοξενείο, το Gay pride, η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών κ.α».

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ανακοίνωση, η ΑΠ διατύπωσε τις ιδιαίτερες θέσεις της σε μια σειρά από ζητήματα όπως το δάνειο που έλαβε ο δήμος, η αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου, οι ελεύθεροι χώροι, ο οργανισμός προσωπικού του Δήμου, η ανάπλαση της Πλατείας. Ελευθερίας, το πρόβλημα της καθαρότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.

«Για να μην γυρίσει η Θεσσαλονίκη στις εποχές της εσωστρέφειας και της μιζέριας, με τον ακραίο εθνικισμό, την πατριδοκαπηλεία, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Για να μη ζει η πόλη με πλαστή ταυτότητα παραχαράσσοντας την ιστορία της.

Για να μην ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη μια επαρχιακή πόλη, αλλά μια πόλη πράσινη, βιώσιμη, ανθεκτική, με προτεραιότητα στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών, σεβασμό του δημόσιου χώρου και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» υπογραμμίζει.

Η παραπάνω πολιτική πρόταση της ΑΠ καθίσταται περισσότερο επίκαιρη σήμερα, για δύο λόγους της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, τονίζει η παράταξη και καταλήγει:

Πρώτον, διότι κατατίθενται δημαρχιακές υποψηφιότητες, από το συντηρητικό χώρο που ευθέως παραπέμπουν στο υπερσυντηρητικό παρελθόν της πόλης πριν το 2010.

Δεύτερον, διότι το, υποκινούμενο από συγκεκριμένους χώρους, ρεύμα καταλήψεων στα σχολεία, με αφορμή το μακεδονικό, ασχέτως του μεγέθους του, δείχνει πως η καλλιέργεια του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και τα φιλικά τους ΜΜΕ, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες των σχολείων στην Χρυσή Αυγή, που επιχειρεί να ιδιοποιηθεί τις αγωνίες και τις αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας.