Skip to main content

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Μαγκριώτη - «Η αλλαγή επιλογών και πορείας είναι καθολική ανάγκη»

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαγκριώτη με τίτλο «Στοχασμοί και Αναστοχασμοί, η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022».

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης, ευχαριστώντας τη Χρύσα Αράπογλου, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τους παρευρισκόμενους και, απαντώντας στις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους, τόνισε πως «το βιβλίο περιέχει κείμενα από το 1990-2022 και είναι βιωματικά, στην προσπάθειά μου να προσφέρω στον δημόσιο διάλογο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της ΕΕ και της κοινωνίας. Παράλληλα γράφω για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματά του και την προσφορά του. Η παρουσίασή του σήμερα, είναι αφορμή διαλόγου για τα προβλήματα του σήμερα και τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αβεβαιότητες και κρίσεις, πού προκαλούνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κλιματική κρίση. Ιδιαίτερα η χώρα μας, οι πόλεις μας, η οικονομία και η κοινωνία, φαίνεται να είναι και πάλι εκτεθειμένες σε πολλούς κινδύνους. Μπροστά στις ευρωπαϊκές εκλογές, πρέπει ιδιαίτερα να αναστοχαστούμε για τους λόγους, που η χώρα και η οικονομία της, βρέθηκαν ανοχύρωτες στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και βίωσε με τόσο επώδυνο τρόπο τα τρία μνημόνια. Ακόμη χειρότερα γιατί τα αποτελέσματα της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, ήταν τα χειρότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η σχετική ομαλότητα που ζούμε είναι εύθραυστη και οι πολιτικές που ακολουθούνται τόσο στην ΕΕ, όσο για στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να τις θωρακίζουν από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά ρήγματα που υπάρχουν, ειδικότερα την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων και την μειωμένη ανθεκτικότητα των πόλεών μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονές, η αλλαγή επιλογών και πορείας είναι καθολική ανάγκη. Η ευθύνη είναι στο ΠΑΣΟΚ, στις Προοδευτικές Δυνάμεις», τόνισε.

Image

Στην παρέμβασή της η Χρύσα Αράπογλου, μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το βιβλίο του Γιάννη Μαγκριώτη "Στοχασμοί και αναστοχασμοί-η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022" περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεκάδων άρθρων, παρεμβάσεων και θέσεων μιας αδιάλειπτης πολιτικής παρουσίας δεκαετιών. Με λόγο ευθύ, συμπυκνωμένο, τολμηρό και παραγωγικό αναλύει σε βάθος την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα, κρίνει, επικρίνει και προτείνει, αναδεικνύει χρόνιες παθογένειες αλλά και παρεμβαίνει, λόγω και έργων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δρόμος πέρα από την ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού αλλά και τη σιωπή μιας αμήχανης αντιπολίτευσης. Με τους συνεχείς αγώνες του για τον δημόσιο χώρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, αποτυπωμένη με παρρησία και τεκμηρίωση στην πρόσφατη αρθρογραφία του, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, υπερασπίζεται την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη ενώ αναδεικνύει την ανάγκη της αυτονομίας της πολιτικής. Καλοτάξιδο!!», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, στην παρουσίαση του βιβλίου».

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε πως ε ένα κείμενό του ο Γιάννης Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η παγκοσμιοποίηση δείχνει να έχει δομικά προβλήματα, αφού πλέον όπως αναπτύσσεται δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, από αυτά που λύνει, και δείχνει να υποχωρεί. Η επόμενη μέρα της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, φαίνεται θα είναι μεγάλη και σκοτεινή, οι αβεβαιότητες ακόμη πιο μεγάλες, και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, που ηγούνται πλέον της παγκοσμιοποίησης». Μετά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση οι χώρες της ΕΕ συνειδητοποίησαν πόσο ευάλωτες και εκτεθειμένες είναι καθώς αποδείχτηκε ότι η επιστήμη, η τεχνολογία, το εμπόριο, τα δεδομένα, οι επενδύσεις γίνονται σταδιακά πηγές και μέσα ισχύος στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επομένως, έχει σημασία η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να εργαστεί ώστε να προκριθούν πολιτικές που θα κρατήσουν την ΕΕ ισχυρή, ανταγωνιστική με αυτονομία αλλά θα χαράσσονται με το κριτήριο της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να δημιουργούνται καλύτερες θέσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τις χώρες της ΕΕ και θα μας απασχολούν ολοένα και πιο έντονα στο μέλλον. Προκλήσεις Γιάννη που θα σου δώσουν την αφορμή να συνεχίσεις το δημιουργικό συγγραφικό σου έργο δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για την ανανέωση και εμπλουτισμό των θέσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που με συνέπεια υπηρετείς όλα αυτά τα χρόνια».