Skip to main content

ΠΑΣΟΚ Δράμας: Οριστικό «όχι» στον λιγνίτη!

Την πλήρη αντίθεση στην οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση ή εξόρυξη των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ Δράμας.
Με ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δράμας επανέρχεται στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του λιγνιτικού πεδίου ν. Δράμας, εναντίον της οποίας είχαν ταχθεί σύσσωμοι αρνητικοί όλοι οι φορείς (κόμματα, ΟΤΑ, σωματεία κ.α.) της περιοχής, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δράμας και στη σημερινή ανακοίνωση «επαναβεβαιώνει τη θέση που είχε εκφράσει λίγους μήνες πιο πριν (με δελτίο τύπου στις 12.08.2009) σε σχέση με την πλήρη αντίθεση στην οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση ή εξόρυξη των κοιτασμάτων λιγνίτη στο λεκανοπέδιό μας. Το ΠΑ.Σ.Ο.Κ., ήδη ως αντιπολίτευση, είχε προ πολλού δώσει το στίγμα της πολιτικής του στον τομέα της ενέργειας, με κεντρικό σημείο την έννοια της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Θεωρούμε πρωτίστως ότι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας και από εκεί και πέρα η λύση βρίσκεται στην εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου που παρέχει σε αφθονία στη χώρα μας ο ήλιος, η γη, η θάλασσα και ο άνεμος. Οι καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον και σε αυτές θα δοθεί προτεραιότητα, ενώ και για τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, που αναγκαστικά προς το παρόν στηρίζουν το σύστημα, θα δρομολογηθεί η εισαγωγή τεχνολογιών καθαρού λιγνίτη με μειωμένες εκπομπές ρύπων...» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το λιγνιτικό πεδίο Δράμας (στο νότιο τμήμα του νομού), μαζί με το αντίστοιχο της Βεύης Φλώρινας, είναι από τα πλουσιότερα της χώρας και βρίσκεται στο στόχαστρο ιδιωτών επενδυτών από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης (επί Ν.Δ.), για άμεση εκμετάλλευση.  Η προοπτική αυτή, όμως, συνάντησε –όπως είχε συμβεί και στο απώτερο παρελθόν- την ομόφωνη άρνηση των πληθυσμών Δράμας και Καβάλας.