Skip to main content

Παυλόπουλος από Δελφούς: Η Ευρώπη να παίξει τον πλανητικό της ρόλο και να δημιουργηθεί ευρωστρατός

Ο πρώην ΠτΔ είπε ότι πρέπει να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «μια ιδιότυπη ομοσπονδία», όπου όμως το κάθε κράτος θα μπορεί να κρατήσει τα στοιχεία του»

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αργήσει να προχωρήσει στη δημιουργία κοινής εξωτερικής πολιτικής και Ευρωστρατού που θα προστατεύει τα σύνορα όλων των χωρών μελών της αναφέρθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε πάνελ με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ερωτώμενος από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, για το πού κινείται η Ευρώπη και αν θα προχωρήσει η κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι φοβάται πως έως τώρα επιβεβαιώνεται η ερώτηση που είχε κάνει ο γνωστός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ «αν θα ζητήσω κάποιον υπουργό εξωτερικών σε ποιον θα απευθυνθώ στην Ε.Ε.;». Επισημαίνοντας έτσι τη σημαντικότητα του να υπάρχει μια κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ με τις προκλήσεις που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οποίες αφορούν και επηρεάζουν την Ευρώπη.

«Δεν πίστευα ότι η ΕΕ θα είναι τόσο πίσω από τα πράγματα και δεν αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ρόλος της. Η Ευρώπη έχει έναν πλανητικό ρόλο να επιτελέσει. Η καλύτερη από άλλες γιατί δεν έχει αγκυλώσεις όπως άλλες δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη οι έννοιες της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας είναι ψηλά.

Επισήμανε ότι η  Ευρώπη φτιάχτηκε για να γίνει Ένωση «έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του Β Παγκοσμίου Πολέμου» κι ότι μέσα από τη Διακήρυξη του Σούμαν «θα δείτε ότι αναφέρεται στον παγκόσμιο ρόλο της Ευρώπης».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «μια ιδιότυπη ομοσπονδία», όπου όμως το κάθε κράτος θα μπορεί να κρατήσει τα στοιχεία του» και να προχωρήσει η κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με τη δημιουργία Ευρωστρατού, την οποία «προβλέπει η ίδια η συνθήκη της Ε.Ε.».

Προς επίρρωσιν των θέσεών του αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έδειξε μια πικρή αλήθεια ότι δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια».

«Η Ευρώπη υπήρξε ουραγός στο παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μόνο αργότερα  η Γερμανία και η Γαλλία προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το κενό. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο του πολέμου. Γιατί η Ευρώπη δεν θα είχε τις αγκυλώσεις που έχουν οι άλλες δυνάμεις» τόνισε.

Μίλησε και για την ανοχή της Ε.Ε. στην εισβολή και εδώ και 50 χρόνια κατοχή τμήματος της Κύπρου, που είναι μέλος της, από την Τουρκία και δεν υπάρχουν έναντί της ούτε κυρώσεις.

«Η ίδια η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε ένα μείζον ζήτημα. Είμαστε όλοι απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας αλλά για να αποδώσουν μέτρα όμως στο παρελθόν ανέχτηκε η Ε.Ε. 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Η Ευρώπη ανέχεται αυτό το φαινόμενο έναντι χώρας μέλους. Ποιο παράδειγμα δείχνει η Ευρώπη; Δεν κάνω σύγκριση και συμψηφισμούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αν η Ρωσία επιμείνει να κρατάει εδάφη που δεν της ανήκουν θα πρέπει να τις επιβληθούν κυρώσεις και ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με την Τουρκία.