Skip to main content

PCA: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που εξάγει στις πέντε ηπείρους

Σε πείσμα των καιρών τρία νεαρά αδέρφια, τόλμησαν και κέρδισαν, με αξιώσεις, το στοίχημα της εξωστρέφειας - Επόμενος στόχος η ελληνική αγορά.

Λένε πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες». Για κάποιους είναι απλά μια έκφραση αισιοδοξίας, απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας και της αναζήτησης ελπίδας, για κάποιους άλλους μια ψευδαίσθηση. Στην περίπτωση, πάντως, των τριών αδερφών Σάββα, Αλεξάνδρου και Τάσου Παπαδόπουλου, η χιλιοειπωμένη, πλέον, φράση βρήκε την απόλυτη εφαρμογή.

Πέρα από το μεράκι, την επιμονή και τη δουλειά, η επιχειρηματική φλέβα, για τα τρία αδέρφια προϋπήρχε, άλλωστε είναι επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς. Γιοι του αείμνηστου πρόεδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και χαρισματικού επιχειρηματία Παναγιώτη Παπαδόπουλου, έχτισαν τη δική τους εταρεία, την PCA, υπό την ομπρέλα της Pap Group. Η PCA, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό εξαρτημάτων για γυάλινες εφαρμογές βασίζει την επιτυχία της στη φιλοσοφία του Research and Development (R&D) (έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων).



Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2008 και εξελίχθηκε εν μέσω κρίσης ανοίγοντας τα φτερά της εκτός των ελληνικών τοίχων. Σήμερα εξάγει σε 50 χώρες, στις πέντε ηπείρους, από τον Καναδά μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Δυνατές αγορές της εταιρείας, που πιστεύει στην καινοτομία και δεν σταματά να επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση,  μεταξύ άλλων είναι: η  Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο. Χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας της PCA, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, είναι πως το 75% της εταιρείας κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Στόχος της εταιρείας για το 2019, όπως εξηγεί ο Σάββας Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της PCA, είναι η εδραίωση της στην Ελλάδα. «H εταιρεία δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, η εξωστρέφεια ήταν μονόδρομος για μια νέα επιχείρηση. Πλέον η Ελλάδα αρχίζει να μπαίνει σε νέα τροχιά, γεγονός που μας ενεργοποιεί προκειμένου να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα με τη δημιουργία και νέων ποιοτικών, καινοτόμων, προϊόντων υψηλής αισθητικής» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως τα σημαντικότερα εργαλεία για την εδραίωση της εταιρείας στο εξωτερικό αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν οι συμμετοχές της σε μεγάλες διεθνείς, κλαδικές, εκθέσεις, αλλά, προπάντων, η άρτια ποιότητα των προϊόντων και οι άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό άλλωστε το πιστοποιούν περίτρανα και οι πελάτες της PCA, που είναι αποκλειστικά επαγγελματίες του χώρου.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο οι ιδρυτές της εταιρείας θα ετοιμάσουν βαλίτσες για μια ακόμη έκθεση, τη διεθνή κλαδική έκθεση δομικών υλικών Batimat, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Η εταιρεία, που απασχολεί 25 άτομα (μεταξύ άλλων αρχιτέκτονες, μηχανολόγους μηχανικούς και βιομηχανικούς  σχεδιαστές) το 2018 απέκτησε εγκαταστάσεις στην Αθήνα (showroom και αποθήκες), γεγονός που αποδεικνύει πως στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Παράλληλα ετοιμάζεται να βγάλει καινούργια όπλα από τη φαρέτρα της καθώςσκοπεύει εντός του τρέχοντος έτους να μπει και στο χώρο των μίνιμαλ συρόμενων κουφωμάτων.  



Λίγα λόγια για την Pap Group

Ο όμιλος επιχειρήσεων Pap  Group, που έχει ιστορία 40 και πλέον ετών, ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στη Θεσσαλονίκη το 1976.  Η πρώτη εταιρεία του ομίλου ήταν η Pap Glass, που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή διπλών υαλοπινάκων. Το 1991 μεταφέρεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική  περιοχή Θεσσαλονίκης.

Το 1997 ιδρύεται η Pap Safety Glass και την ίδια χρονιά εγκαθίσταται και το πρώτο μηχάνημα παραγωγής Laminated υαλοπινάκων με μεμβράνες PVB στην Ελλάδα.

Το 2004 ο όμιλος καινοτομεί ξανά εισάγοντας την πρώτη γραμμή παραγωγής μεταξοτυπημένων υαλοπινάκων, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μια από τις πέντε μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Το 2008 ιδρύεται η PCA, ενώ το 2014 στο πορτφόλιο της εταιρείας εντάσσεται η παραγωγή ψηφιακής εκτύπωσης. Η εταιρεία στην πολύχρονη πορεία της, δεν σταματά να πρωτοπορεί στο χώρο των υαλοπινάκων αλλά και των ειδικών κατασκευών.