Skip to main content

Παιδίατρος: Οι ιοί προσπαθούν να… ισοφαρίσουν το κενό της διετίας -Ποιους προτιμά ο RSV

Ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής σημείωσε πως τα περισσότερα παιδιά μέχρι να πάνε στη νηπιακή ηλικία έχουν εκτεθεί και αρρωστήσει από RSV

Τα μέτρα της τελευταία διετίας απέναντι στην πανδημία φρέναραν πολλές ιώσεις που πλέον παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση κυρίως σε παιδιά και «προσπαθούν να… ισοφαρίσουν τώρα», επισημαίνει ο Νίκος Καρανταγλής, Παιδίατρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων νομού Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο e-farmako αναφέρεται στην αποκαλούμενη «τριδημία», τη συνύπαρξη της γρίπης, του κορωνοϊού και του RSV, δηλαδή του αναπνευστικού ιού του συγκυτίου, ο οποίος εσχάτως εισήλθε στη δημόσια συζήτηση με τον προβληματισμό της ιατρικής κοινότητας. Όπως εξηγεί ο κ. Καρανταγλής «ο RSV ή αλλιώς ο αναπνευστικός ιός συγκυτίου ή συγκυτιακός ιός είναι πολύ γνωστός στους παιδιάτρους και αυτό γιατί τα περισσότερα παιδιά μέχρι να πάνε στη νηπιακή ηλικία έχουν εκτεθεί κι αρρωστήσει από RSV». Μάλιστα επισημαίνει πως «αυτό που κάνει αυτόν τον ιό να μας προβληματίζει είναι πως σε μικρά παιδιά και κυρίως στα πρόωρα, αλλά και σε βρέφη κάτω των 6 μηνών κάνει πολύ συχνά μια κατάσταση που λέγεται βρογχιολίτιδα. Αυτό σημαίνει μια αναπνευστική δυσκολία, για αρκετές ημέρες, στο κατώτερο αναπνευστικό των παιδιών, η οποία είναι και η συχνότερη αιτία που θα χρειαστεί να νοσηλεύσουμε ένα μικρό ή ένα πρόωρο βρέφος την χειμερινή περίοδο».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr