Skip to main content

Πεντάγωνο: Ο 21χρονος Εθνοφρουρός Τζακ Τεϊσέιρα είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή εγγράφων

Εχει εντοπιστεί και θα του περάσουν χειροπέδες μέσα στην ημέρα, αναφέρει το Reuters

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συλληφθεί στη Μασαχουσέτη ο άνδρας της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας που είναι ύποπτος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, σύμφωνα με όσα αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο πηγή.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ και το FBI δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Από την πλευρά του, το Associdated Press, επικαλούμενο δικές του πηγές, έκανε λόγο για «επιθυμία του FBI να ανακρίνει μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει, στο μεταξύ, ήδη ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα και το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

Οι New York Times είχαν αναφέρει ότι ο αρχηγός μιας διαδικτυακής ομάδας, όπου αναρτήθηκαν τα μυστικά έγγραφα, είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Με το όνομα Τζακ Τεϊσέιρα, ο 21χρονος εθνοφρουρός ήταν ο επικεφαλής της Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας 20 - 30 ατόμων, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα και τα βιντεοπαιχνίδια, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι συνεντεύξεις και έγγραφα που εξέτασαν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο νεαρός που έκανε τη διαρροή εμφανιζόταν με τα αρχικά OG, που παραπέμπουν στο Original Gangster, με ένα από τα μέλη της ομάδας που μίλησε στην εφημερίδα να τον περιγράφει ως ένα άτομο μέχρι 25 ετών το οποίο απολάμβανε τον απόλυτο σεβασμό εντός του γκρουπ.

«Είναι γυμνασμένος. Έχει όπλα. Είναι εκπαιδευμένος. Όλα όσα περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα τέτοιο σκηνικό που θυμίζει ταινία» είπε χαρακτηριστικά ένα μέλος της ομάδας, ηλικίας κάτω των 18 ετών, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους της Washington Post μετά από άδεια της μητέρας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι ερευνητές πλησιάζουν την πηγή της διαρροής. «Δεν ανησυχώ για τη διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr