Skip to main content

Πέντε ελληνικές ΜΜΕ καινοτομούν για το έξυπνο σπίτι των ηλικιωμένων

Ολοκληρώθηκαν, στο πλαίσιο του WIDER, οι 5+1 επιχειρηματικές προτάσεις, με καινοτόμα projects για το έξυπνο πράσινο σπίτι των ηλικιωμένων.

Τα 5+1 καινοτόμα ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια που εντάχθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα WIDER για την "έξυπνη οικολογική κατοικία για τους ηλικιωμένους", ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ενώ και ο φορέας διαχείρισης της ελληνικής συμμετοχής, που είναι το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, πέρασε και αυτός την πολύμηνη δοκιμασία με άριστα και ετοιμάζεται, να διεκδικήσει νέα προγράμματα για την άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρους του ΕΒΕΘ Εμ. Βλαχογιάννης, το Επιμελητήριο, συμμετείχε στο ‘’WIDER – Green Growing of SMEs: Innovation and Development in the Energy Sector in the Mediterranean Area’’, προκειμένου να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να επεκταθούν σε αυτή τη νέα αγορά που αφορά μία μεγεθυνόμενη ομάδα του πληθυσμού στην Ευρώπη, τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Οι μμε της Κεντρικής Μακεδονίας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν 14. Τελικώς εντάχθηκαν πέντε οι οποίες ήρθαν σε επαφή με ειδικούς παρόχους τεχνογνωσίας, ανέπτυξαν καινοτόμα προϊόντα για το ¨έξυπνο σπίτι των άνω των 65 ετών¨, ένα σπίτι ενεργειακά οικονομικό, ασφαλές και άνετο. Αυτοί οι πέντε, αξιοποίησαν τα κουπόνια καινοτομίας που τους χορηγήθηκαν, μετείχαν σε workshops και εκθέσεις, δικτυώθηκαν και με επιχειρήσεις από άλλες περιοχές του προγράμματος και είναι πλέον στη φάση, να κάνουν το επόμενο δύσκολο βήμα στην αγορά.

Στα πέντε έργα που αναφέρονται, υπήρξε και μία σύμπραξη Πορτογαλίας- Ελλάδας καθώς η εταιρεία από την Πορτογαλία, "Zen Arquitectura", με συνεργάστηκε με πάροχο τεχνογνωσίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Οι ελληνικές προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών & Έρευνας του ΕΒΕΘ, Αντώνης Μπούμπουλας, έδειξαν τη δημιουργική δυναμική των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και στον καιρό της κρίσης.

-Η "Entranet EΠΕ", με πάροχο τεχνογνωσίας την "Εlbis", ανέπτυξε ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης σε κατοικίες αλλά και ανελκυστήρες.

-Η "Ark Top Systems", με παρόχους τεχνογνωσίας την "Elbis" και το Ι.ΜΕ.Τ. του ΕΚΕΤΑ, ανέπτυξε τις έξυπνες φωτοβολταϊκές περσίδες που λειτουργούν αυτοματοποιημένα και ελέγχονται μέσω smartphone και tablet.

-H "Αction Security", με πάροχο την "Systerv SA", ανέπτυξε ένα σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας ηλικιωμένων, μέσω αισθητήρων.

-Η ¨Εurotech Machine and Automation", με πάροχο το Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών του ΑΠΘ, ανέπτυξε ένα σύστημα αυτόματης ανύψωσης και επιστροφής του χαμηλότερου δίσκου ενός πλυντηρίου πιάτων, ώστε να μην απαιτείται να σκύβει ο χρήστης.

-Η "Εnya Engineering", με πάροχο την "Ελληνική Συμβουλευτική", ανέπτυξε σύστημα για την αξιοποίηση της ενέργειας που ανακτάται από την αξιοποίηση ακαθάρτων νερών(μπανιέρα, νιπτήρας).

Στα παραπάνω προστίθεται και η συνεργασία της πορτογαλικής "Zen Arquitectura" με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, για τον εύκολο μετασχηματισμό μίας κατοικίας έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι αλλαγές στις ανάγκες των ενοίκων.

Στο WIDER συμμετείχαν επτά περιφέρειες από την περιοχή της Μεσογείου και από τις χώρες: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Ελλάδα.

Στο έργο εντάχθηκαν 42 καινοτόμα projects από τα οποία υλοποιήθηκαν τα 39. Τα ελληνικά projects υλοποιήθηκαν όλα, εντός του χρόνου περαίωσης του έργου.