Skip to main content

Περισσότεροι από 150 φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ συνδράμουν εθελοντικά σε δομές υγείας

Οι φοιτητές προσφέρουν εκ περιτροπής τις υπηρεσίες τους σε Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και ταυτόχρονα κάνουν την πρώτη τους πρακτική εξάσκηση

Ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας της ανάπαυλας για τους φοιτητές, που φορτίζουν τις μπαταρίες τους μέχρι να αρχίσουν την προετοιμασία για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και την έναρξη του πρώτου εξαμήνου του νέου ακαδημαϊκού έτους. Αυτό δεν ισχύει για περισσότερους από 150 φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ, οι οποίοι επέλεξαν να στερηθούν για λίγο τις διακοπές τους, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους.

Οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν για μία ακόμη χρονιά μαζικά στο κάλεσμα του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2023 - Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», που τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ κι έχει ως στόχο την υποστήριξη των υγειονομικών μονάδων που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας κι έχουν πολύ αυξημένη κίνηση. Από τις 17 Ιουλίου και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον δύο φοιτητές κάθε εβδομάδα θα συνδράμουν, όπως κάθε χρόνο, τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών στα Κέντρα Υγείας Καλλικράτειας, Κασσανδρείας, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου, Αγίου Νικολάου, καθώς και στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, ενώ για πρώτη φορά θα ενισχύσουν και τα Κέντρα Υγείας Παλαιοχωρίου και Χρυσούπολης Καβάλας.

Πολύτιμη εμπειρία

Ήδη ολοκλήρωσαν την αποστολή τους οι πρώτοι φοιτητές, μεταξύ των οποίων η Μαρία Ουζουνίδου, φοιτήτρια στο 5ο έτος, η οποία συμμετείχε στη δράση για δεύτερη φορά. Η Μαρία Ουζουνίδου, που πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, περιέγραψε στη Voria.gr την εμπειρία της.

«Το Κέντρο Υγείας είχε πάρα πολύ κόσμο λόγω της τουριστικής σεζόν. Εξυπηρετούσαμε από τα πιο απλά περιστατικά, όπως μία ωτίτιδα ή ένα τσίμπημα μέλισσας, μέχρι πιο περίπλοκα, όπως εμφράγματα και κατάγματα κι αν κάτι ήταν πιο σοβαρό το στέλναμε στον Πολύγυρο ή στη Θεσσαλονίκη. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχω. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όσα είχαμε μάθει και να δείξουμε ως φοιτητές Ιατρικής ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε εθελοντικά. Ήταν σημαντικό ότι ήρθαμε σε επαφή με άλλους επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς, που μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους, αλλά και με τους ασθενείς που ο καθένας τους είναι μοναδικός. Οι γιατροί ήταν πολύ βοηθητικοί και θεωρητικά και πρακτικά. Μας άφησαν να κάνουμε πράγματα, όπως ενέσεις και ράμματα. Δεν παρακολουθούσαμε μόνο αλλά βοηθούσαμε και ενεργά. Αυτό είναι το ωραίο του προγράμματος. Νιώθεις ότι προσφέρεις και παίρνεις ταυτόχρονα. Γι’ αυτό το επέλεξα και πέρσι και θα το επιλέξω και του χρόνου, αν μου δοθεί η ευκαιρία», ανέφερε.

Η ίδια σημείωσε πως είναι σημαντικό να βλέπουν από φοιτητές πώς είναι το σύστημα υγείας όχι μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία όπου εκπαιδεύονται όλη τη χρονιά, αλλά και μέσα από τα Κέντρα Υγείας. Όσο για τους ασθενείς, επισήμανε πως κάποιοι ήταν πιο δύσκολοι και προκατειλημμένοι όταν έβλεπαν έναν φοιτητή, όμως στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν θετικοί.

Προσφορά και εμπειρίες

Περισσότερα από 20 χρόνια μετρά η δράση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η οποία έχει συνολικά επτά παραρτήματα σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Το παράρτημα του ΑΠΘ έχει αναλάβει να στηρίξει τα Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ανέφερε στη Voria.gr η αντιπρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Μαρία Παγιάντζα, φέτος κάθε εβδομάδα σε κάθε υποστηριζόμενη δομή θα υπάρχουν δύο φοιτητές και τουλάχιστον άλλοι δύο επιπλέον, παιδιά που έχουν κατάλυμα ή εξασφαλισμένη διαμονή στην περιοχή. «Διαλέξαμε Κέντρα Υγείας που έχουν μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι κι αυτό είναι το σκεπτικό της δράσης. Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός και τα Κέντρα Υγείας έχουν ανάγκη. Επιπλέον, ως φοιτητές έχουμε όρεξη και να βοηθήσουμε και να μάθουμε πρακτικά πράγματα. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν διάφορα τμήματα, παθολογικό, χειρουργικό ακόμα και παιδιατρικό, οπότε μπορούν να παρακολουθούν όποια θέλουν. Τα παιδιά κάνουν και βασικά πράγματα, καρδιογράφημα, ράμματα και βοηθούν όπου μπορούν», ανέφερε.

Η Μαρία Παγιάντζα συμμετείχε στο πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν στο 4ο έτος των σπουδών της. «Πήγα στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας το 2021, μέσα στην πανδημία, οπότε βοηθούσαμε και στα covid test. Η δουλειά ήταν οχτώ ώρες  και μπορούσαμε να διαλέξουμε πρωί ή απόγευμα. Επειδή μέναμε εκεί, καθόμασταν περισσότερες ώρες, για να δούμε περισσότερα περιστατικά. Κάναμε τα πολύ βασικά, όπως να παίρνουμε τα ζωτικά, μέχρι τα πρώτα μας ράμματα. Εκεί έκανα την πρώτη μου ένεση», θυμάται.

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη δράση των Κέντρων Υγείας που ειδικά το καλοκαίρι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία για τους φοιτητές να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις που παίρνουν στη σχολή και φυσικά να βοηθήσουν όσο μπορούν, εθελοντικά πάντα», τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Νίτσα, μέλος της εταιρείας και της οργανωτικής επιτροπής του προγράμματος, η οποία μόλις τελείωσε το πρώτο έτος σπουδών. Και μπορεί η ίδια να μην συμμετέχει φέτος στην πρωτοβουλία, καθώς το πρόγραμμα αφορά φοιτητές που έχουν τελειώσει το 3ο έτος, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της όταν θα πληροί τα κριτήρια.