Skip to main content

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτισμό

Το 1943 με τη δημοσίευση «Autistic Disturbances of Affective Contact», έθεσε τις βάσεις, σε συνδυασμό με το έργο του Χανς Άσπεργκερ, για τη σύγχρονη μελέτη του αυτισμού

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ντόναλντ Τρίπλετ ο οποίος θεωρείται η πρώτη διαγνωσμένη περίπτωση παιδιού με αυτισμό.

Η επιστημονική δημοσίευση που έθεσε για πρώτη φορά επιστημονικά τον όρο «αυτισμό» ανέφερε τον Ντόναλντ Τρίπλετ ως «Περίπτωση 1» ανάμεσα σε 11 παιδιά τα οποία παρατηρούσε ο ψυχίατρος Λέο Κάνερ. Το 1943 με τη δημοσίευση «Autistic Disturbances of Affective Contact», έθεσε τις βάσεις, σε συνδυασμό με το έργο του Χανς Άσπεργκερ, για τη σύγχρονη μελέτη του αυτισμού.

Ο Δρ Κάνερ σκιαγράφησε μια διαταραχή που περιλάμβανε εμμονικές επαναλαμβανόμενες συνήθειες, «εξαιρετική μνήμη» και αδυναμία κοινωνικοποίησης με άλλους ανθρώπους.

Καθώς μεγάλωνε, ο Τρίπλετ δεν έπαψε ποτέ να έχει εμμονές, να μιλάει μηχανικά και να δυσκολεύεται σε μια συζήτηση. Ωστόσο η ζωή του εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά για ένα παιδί που στα τέσσερα του χρόνια ήταν σε ίδρυμα.

Αποφοίτησε όχι μόνο από το λύκειο αλλά και, το 1958, από το κολέγιο Millsaps, όπου έγινε μέλος της αδελφότητας Lambda Chi Alpha και σπούδασε γαλλικά και μαθηματικά. Έπιασε δουλειά ως λογιστής στην τοπική τράπεζα που συνίδρυσε ο παππούς του, την Bank of Forest. Με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα στο Τζάκσον της πολιτείας του Μισισιπή, κατάφερε να κάνει διακοπές μόνος του σε όλο τον κόσμο.

Στη ζωή του αναφέρεται εκτενώς άρθρο στο The Atlantic το 2010, το οποίο (άρθρο) έγινε αργότερα βιβλίο με τίτλο «In a Different Key: Η ιστορία του ατισμού» που ήταν φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ 2017.

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η κοινωνική θέση της οικογένειάς του Τρίπλετ ήταν καθοριστική για να τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά τόνισαν πάνω απ’ όλα τη σημασία της γενέτειρας του και των περίπου 3.000 κατοίκων της.

Η κοινότητα του Φόρεστ «πήρε μια μάλλον ασυνείδητη αλλά σαφή απόφαση για το πώς θα συμπεριφερόταν σε αυτό το παράξενο αγόρι, στη συνέχεια άντρα, που ζούσε ανάμεσά τους. Αποφάσισαν, εν ολίγοις, να τον αποδεχτούν», έγραψαν.