Skip to main content

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» Γουίλιαμ Φρίντκιν

Σκηνοθέτης κλασικών ταινιών από τη δεκαετία του ‘70, ο Φρίντκιν είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ταινία του «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία»

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης Γούλιαμ Φρίντκιν, που είχε υπογράψει ταινίες όπως ο «Εξορκιστής» και «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία».

Σκηνοθέτης κλασικών ταινιών από τη δεκαετία του ‘70, ο Φρίντκιν είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ταινία του «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία».

Τη δεκαετία του ‘70 ήταν ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στον αμερικανικό κινηματογράφο μαζί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς.

Όπως σημειώνει το Variety, o Φρίντκιν συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, έφερε νέα πνοή στον τρόμο και το αστυνομικό θρίλερ όπου και ειδικεύτηκε.

Ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία» με τον Τζιν Χάκμαν ήταν μια ταινία γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, με εξαιρετικές σκηνές καταδίωξης.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ την καλύτερη ταινία, τη σκηνοθεσία και α΄ ανδρικού για τον Τζιν Χάκμαν και έγινε σημείο αναφοράς.

Αμέσως μετά, το 1973,ήλθε ο «Εξορκιστής», μια ταινία που ανανέωσε το είδος της ταινίας τρόμου. Τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα από τα πρώτα blockbuster στον κινηματογράφο.

Για τον «Εξορκιστή» ο Φρίντκιν κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Η τελευταία ταινία, με τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» και πρωταγωνιστή τον Κίφερ Σάδερλαντ θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.