Skip to main content

Πέτσας από Καλαμαριά: Οι αρνητές του εμβολίου δεν ξεπερνούν το 14% (vid)

Συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο αναπλ. υπουργός Στέλιος Πέτσας - Επισκέφθηκε το δημαρχείο Καλαμαριάς - Τι είπε για τους αρνητές εμβολίου

Την εκτίμηση ότι οι αρνητές του εμβολίου δεν ξεπερνούν το 14% του πληθυσμού και δεν μπορούν να αποτρέψουν το τείχος της ανοσίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Καλαμαριάς με τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη και φορείς του ιατρικού, φαρμακευτικού και του εμπορικού κόσμου.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «συνήθως αυτοί που έχουν μία άρνηση εκ πεποιθήσεως κάνουν δυσανάλογα μεγάλη φασαρία σε σχέση με τον όγκο τους».

«Όλες οι μετρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι αρνητές του εμβολίου είναι περίπου από 11 έως 13-14%. Είναι ένα σεβαστό νούμερο, Δημοκρατία έχουμε, μπορεί ο καθένας να εκφράζει την άποψή του, δεν είναι ικανό όμως αυτό το ποσοστό να αποτρέψει το τείχος της ανοσίας. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς τους συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί και αναβλητικοί και τους λέμε είναι τώρα η ώρα να κάνεις το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσεις τον εαυτό σου, τους οικείους σου και το κοινωνικό σύνολο. Για δε τους αρνητές αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να αντιληφθούν ότι σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις κυρίως κινδυνεύουν οι ίδιοι από μία διασπορά που θα τους πλήξει. Επομένως εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε την επιστήμη και να βάζουμε έναν φραγμό στον ανορθολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών που οργανώνεται σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι περιλαμβάνει πολλές δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα.

«Αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις, όπως κάνουμε παντού σε όλη την Ελλάδα για να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό θα το κάνουμε με δράσεις επικοινωνίας σε όσους είναι αναποφάσιστοι, επιφυλακτικοί. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Είπαμε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως την ανάρτηση της αφίσας του Ιατρικού Συλλόγου στα καταστήματα όχι μόνο τα δημοτικά αλλά και τα εμπορικά, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε ο πολίτης να βλέπει το παράδειγμα του γιατρού του και να σπεύδει κι εκείνος να εμβολιαστεί. Δράσεις όπως ερωτήσεις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες όταν έχουν κάποιες απορίες, που θα κυκλοφορήσουν σε φυλλάδια του δήμου και φυσικά δράσεις ενημέρωσης», ανέφερε.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, το οποίο, όπως είπε, θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με τις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την απόφαση της πολιτείας ώστε οι εμβολιασμοί να μπορούν να γίνονται κατ’ οίκον και στα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών, να επιστρέψουν δηλαδή οι εμβολιασμοί στον φυσικό τους χώρο, που είναι τα ιατρεία και οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», είπε.

Ο κ. Νίτσας τόνισε πως άνω του 90% των γιατρών, νοσοκομειακών και ιδιωτών, έχει εμβολιαστεί κι εκεί βασίζεται η καμπάνια που έχει οργανώσει ο ΙΣΘ για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που είναι διστακτικοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με τίτλο «Εμείς εμβολιαστήκαμε. Εσύ; Μην περιμένεις το φθινόπωρο. Κλείσε το ραντεβού σου τώρα». Και πρόσθεσε πως ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα πρέπει όσοι δεν θωρακίστηκαν απέναντι στην πανδημία πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, γιατί «το δίλημμα δεν είναι εμβολιάζομαι ή δεν εμβολιάζομαι, το δίλημμα είναι κολλάω κορωνοϊό ή είμαι εμβολιασμένος και προστατεύομαι. Η επιστήμη θα πρέπει να απαντήσει απέναντι στον σκοταδισμό».


«Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είμαστε στο πλευρό της πολιτείας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγειονομική κάλυψη του κόσμου, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη πανδημία, προσπαθώντας κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από αυτήν την ιστορία μια ώρα αρχύτερα», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, σημειώνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και πρέπει ίσως να πάρουμε κι άλλα μέτρα για να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την πανδημία.

Ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι στην Καλαμαριά η διαχείριση της πανδημίας πηγαίνει καλά σε οργανωτικό επίπεδο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα έργα που προωθεί ο δήμος Καλαμαριάς, όπως η διάνοιξη της οδού Πόντου, αλλά και οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, τα οποία όπως είπε ο δήμαρχος πρέπει να τρέξουν γρήγορα.