Skip to main content

Πέτσας: Η διάνοιξη της Ψελλού θα κάνει την περιοχή πιο φιλική σε όλους (vids)

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την περιοχή που πρόκειται να απαλλοτριωθεί ώστε να διανοιχθεί η οδός Ψελλού.

Την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα απαλλοτριωθεί με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να διανοιχτεί η οδός Ψελλού επισκέφτηκε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για την έκταση 24 στρεμμάτων γύρω από τον σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο και του ευρύτερου masterplan για την ανάδειξη της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης. Στη συγκεκριμένη περιοχή που απαλλοτριώνεται με κονδύλια από το ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών σχεδιάζεται πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης, όπου θα υπάρχουν χώροι στάσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και μετεπιβίβασης στο μετρό, σε λεωφορεία, σε ταξί. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας περίπου χιλίων θέσεων, ενώ προβλέπονται ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση της Ψελλού με τη Μουδανίων και την Κωνσταντίνου Καραμανλή και ισόπεδος για τη σύνδεσή της με την Παπαναστασίου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, αφού μεγάλες ζώνες θα αξιοποιηθούν ως πάρκα.

Ο κ. Πέτσας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, την διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλλια, τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ και τον πρόεδρο του ΟΣΕΘ, Γιάννη Τόσκα, από τους οποίους ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό που υπάρχει στην περιοχή.

"Το μετρό που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για την πόλη και τους επισκέπτες της δεν έχει μόνο το συγκοινωνιακό έργο, αλλά και ένα πρόσωπο ανάπλασης για την περιοχή ολόκληρη", ανέφερε ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη. "Τα 12 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις, προκειμένου να γίνουν χώροι αναψυχής, πάρκα, σταθμοί μετεπιβίβασης, πάρκινγκ, όλα όσα θα θέλαμε να έχει ένας σύγχρονος σταθμός και η περιοχή θα μπορεί να είναι πιο φιλική στους κατοίκους και στους επισκέπτες", πρόσθεσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία όλων των φορέων, η οποία, όπως είπε, "είχε αίσιο τέλος".

"Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της", τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Καλαφάτης. Αναφερόμενος στο έργο σημείωσε πως αφορά τον πιο κομβικό σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί θα υπάρχει σταθμός μετεπιβίβασης, πράγμα που θα αποσυμφορήσει όλη την κυκλοφορία, ενώ αφορά επίσης και τον πυρήνα μιας ευρύτερης ανάπλασης. "Θα είναι μια πραγματική ανάσα και πρωτοπορία για όλη τη Θεσσαλονίκη", είπε χαρακτηριστικά.

Για έναν πρότυπο πολυτροπικό σταθμό που δεν έχει γίνει από την Αττικό Μετρό ούτε στην Αθήνα έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. "Δουλέψαμε όλοι, ώστε αυτό το σημείο της πόλης, ο τερματικός σταθμός του μετρό στα ανατολικά, να γίνει ένα έργο μητροπολιτικής κλίμακας", είπε. Τόνισε, πάντως, ότι "το πιο σημαντικό είναι ότι η λειτουργία του μετρό βρίσκεται μπροστά μας".

Από την πλευρά της, η κ. Αντωνίου επισήμανε πως η κυβέρνηση με εντολή πρωθυπουργού δίνει λύση σε ένα ακόμα ζήτημα της πόλης και σχεδιάζει μία ακόμα μεγάλη παρέμβαση στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Στήριξη των δήμων στην ενεργειακή κρίση

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους δήμους, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση. Όπως είπε, η εκτίμηση στην αρχή της χρονιάς για το πρόσθετο ενεργειακό κόστος ήταν 270 εκ. ευρώ και ήδη η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει δώσει 218 εκ. ευρώ. "Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και το φθινόπωρο θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες για έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά φυσικά και οι δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου να μας συνδράμει", ανέφερε και πρόσθεσε πως "είμαστε πάντα δίπλα στους δήμους σε μια δύσκολη συγκυρία".