Skip to main content

Κικίλιας από Philoxenia: Τρία δισ. ευρώ πάνω από τις προσδοκίες τα τουριστικά έσοδα

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι και το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, όμως τα μηνύματα είναι ήδη θετικά.

Κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε επίπεδο ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού, τα μέχρι στιγμής έσοδα, προτού μάλιστα εκπνεύσει η χρονιά, έχουν φτάσει τα 18 δισ. έναντι των 15 δισ. που είχε προβλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στο συμβούλιο των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων – μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Philoxenia.

«Από αυτόν τον στόχο που έβαλε τον υπουργείο Οικονομικών, τα 15 δισ., είμαστε ήδη τρία δισ. πάνω και να δούμε πού θα καταλήξει το κοντέρ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία αδιαμεσολάβητη οικονομία, δηλαδή τα χρήματα καταλήγουν στην τσέπη του μέσου Έλληνα και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Θετικά μηνύματα παρά τις δυσκολίες

Ο υπουργός ανέφερε ότι και το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, όμως τα μηνύματα είναι ήδη θετικά, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα παρέχει ειδική στήριξη σε επιχειρήσεις κυρίως των ορεινών όγκων, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση. «Αποδείχτηκε μέσα από χίλια παγκόσμια προβλήματα το 2022 ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αγαπάνε όλοι. Πέτυχε ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ξεκινήσαμε τον Μάρτη και βλέπετε στα μέσα Νοέμβρη να έχουμε ταξιδιώτες και τουρίστες. Μπροστά μας είναι μια χρονιά που πάλι θα έχει δυσκολίες. Ο πόλεμος μαίνεται ακόμα στην Ουκρανία κι αυτό δυστυχώς δημιουργεί αστάθεια, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, αλλά από τις πρώτες εκθέσεις που έχουμε επισκεφτεί, όπως αυτή του Λονδίνου, τα μηνύματα είναι ισχυρά. Θα κοιτάξουμε όμως ειδικά γι' αυτούς τους ξενοδόχους και επαγγελματίες που είναι σε ορεινούς προορισμούς, που είναι σε υψόμετρο, πλήττονται πιο πολύ από την ενεργειακή κρίση, που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας και για τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού επίσης, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όπως κάναμε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Χαίρομαι που η χώρα είναι στα κορυφαία brand παγκοσμίως, οπότε ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν πιεστεί αυτή η αγορά, στις πρώτες προτιμήσεις κάθε ταξιδιώτη απ' όλον τον πλανήτη είναι η Ελλάδα, είναι η Βόρειος Ελλάδα, είναι η Κεντρική Μακεδονία, είναι η Θεσσαλονίκη, είναι η Χαλκιδική», δήλωσε.

Στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι έχουν πληγεί περισσότερο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και των ορεινών όγκων, που είχαν χαμηλές πληρότητες που δεν μπορούν να ισοφαριστούν από τα τριήμερα ή τις περιόδους των γιορτών. Όπως είπε, από τα 200 εκ. που θα διατεθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων, τα 100 εκ. θα δοθούν σε ξενοδοχεία, ενώ εξετάζεται η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων και ειδική μέριμνα για μονάδες κάτω των 150 κλινών. Τόνισε, πάντως, ότι τα έσοδα θα φτάσουν αυτά του 2019, γεγονός που δείχνει την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει και τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία. Ο κ. Τάσιος τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ζήτημα που, όπως είπε, γιγαντώνεται με δυσμενείς συνέπειες, αναφέροντας ενδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη μελέτη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος σημείωσε πως το να απορρίπτεις το θέμα «είναι το λιγότερο κουτό, όμως από αυτό μέχρι να το αφήσεις ανεξέλεγκτο η διαφορά είναι χαοτική». Σχετικά με τη φετινή τουριστική σεζόν είπε πως ξεκίνησε με δυσκολίες, όμως «λειτουργώντας συντεταγμένα και συνεργαζόμενοι με δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση τα καταφέραμε» και πρόσθεσε πως η χρονιά θα κλείσει με έσοδα αντίστοιχα του 2019. Προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι επίσης δύσκολη χρονιά, καθώς δεν διαφαίνεται σύντομα αποκλιμάκωση, ενώ υπάρχει μείωση μέσου εισοδήματος για τον Ευρωπαίο πολίτη, όμως πλέον η χώρα έχει και όπλα, με βασικό ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μετριέται σε επιθυμία ταξιδιού από τις θέσεις ένα έως τρία. «Η Ελλάδα θα πάρει από τον αφρό κι αυτό ίσως ισοσκλελίσει την απώλεια επισκεπτών», είπε και πρόσθεσε ότι θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν περισσότερες θέσεις περισσότερες για το 2023.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC), Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε φειδωλοί», σημειώνοντας πως το λεγόμενο revenge tourism θα φθίνει, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα έξοδα των επιχειρήσεων και πρόσθεσε πως πρέπει ο κλάδος να σταθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία δυτική χώρα που δεν έχει πλαίσιο, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη -και τελευταία, όπως είπε- συνάντηση που θα έχει για το θέμα είπε «ή θα έρθω με χειροβομβίδα ή θα έρθω με συμφωνία».

Για το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον ξενοδοχειακό κλάδο μίλησε στον χαιρετισμό του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο γρίφο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, καθώς στον χώρο δραστηριοποιούνται εταιρείες που εδρεύουν αλλού. Σημείωσε πως η χώρα είναι πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των σχετικών δεδομένων, ενώ ήδη η Ευρώπη βρίσκει κοινό βηματισμό με ανταλλαγή στοιχείων για τις πλατφόρμες. Και τόνισε πως στόχος είναι να βρεθεί ορθολογική λύση που θα διασφαλίζει το δικαίωμα στη δραστηριότητα, αλλά με διαφάνεια και οικονομική συνέπεια.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία τόνισε πως για να κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού χρειάζονται τα τρία σίγμα: συνέπεια, συνέχεια, συντονισμός.