Skip to main content

Κάν' το όπως το Ηράκλειο: Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού

Philoxenia: Ο δήμος Ηρακλείου πρότεινε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και με την ΠΚΜ για ανταλλαγή τεχνογνωσία σε εκδηλώσεις για το μπάσκετ

Το παράδειγμα του Ηρακλείου που έχει επιτύχει κατά πολύ την ανάπτυξη στον αθλητικό τουρισμό με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και οι προσπάθειες και το όραμα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτυχθούν στον συγκεκριμένο κλάδο, παρουσιάστηκαν στις εργασίες του συνεδρίου στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia.

Παράλληλα, ο δήμος Ηρακλείου πρότεινε μίας μορφής συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και με την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για να μπορέσουν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και απόψεις, κάνοντας αναφορά σε εκδηλώσεις που αφορούν το μπάσκετ. Επίσης, μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας ενός τουρνουά μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, η σημασία του αθλητικού τουρισμού αποτυπώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη. Ο υφυπουργός είπε πως ο αθλητικός τουρισμός κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ ο γγ του ΕΟΤ είπε ότι το 2030 ο κύκλος εργασιών για τον αθλητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2030 είναι 1,8 δισ. ευρώ. Τόνισε, δε, ότι μπορεί και η Ελλάδα να πάρει χρήματα από αυτόν τον κύκλο. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε όμως στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των υποδομών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις αλλά και στην εκμετάλλευση του φυσικού τερέν της περιφέρειας για την εδραίωση διαφόρων ειδών αθλητισμού που θα προσελκύσουν τον αθλητικό τουρισμό.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να υπολείπεται σε υποδομές αλλα επιθυμεί στα επόμενα τρία χρόνια να εκμεταλλευτεί το φυσικό κάλλος της πόλης και να προωθήσει τον ποδηλατικό τουρισμό που αποτελεί κυρίαρχο μέλημα», είπε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, ενώ από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, μίλησε για το όραμα της περιφέρειας, που είναι «να γίνουμε μια από τις πιο εξωστρεφείς περιφέρειες στην Ευρώπη. Χρειάζεται κινητοποίηση των δυνάμεων και να βγούμε μπροστά με δραστηριότητες που θα χτίσουν τεχνογνωσία στο πεδίο».

Ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και αθλητισμού του δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαράς, είπε πως η ενίσχυση αθλητικής συνείδησης των πολιτών κρίνεται απαραίτητη. «Δεν θέλουμε έναν αθλητή που θα κάνει την προπόνηση και θα φύγει αλλά να γνωρίζει τον πολιτισμό και τη γαστρονομία», ανέφερε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, μίλησε για τις κινήσεις της περιφέρειας αλλά και για τις ελλείψεις στις υποδομές και στην εξωστρέφεια όπου κρίνεται απαραίτητο. Ο αθλητισμός επιβάλλει και ζητά εξωστρέφεια, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, που έκανε σημαντική αναφορά στην αναγκαιότητα επένδυσης στις αθλητικές υποδομές. «Στη Θεσσαλονίκη χάσαμε δυστυχώς το καράβι των αθλητικών υποδομών το 2004. Οι μαραθώνιοι όμως έχουν ανοίξει τον δρόμο στον τουρισμό ,αλλά συνεχίζει να κρίνεται αναγκαίο να πάμε στις υποδομές, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, και στην εξωστρέφεια», δήλωσε ο ίδιος. Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν κονδύλια για να χτίσουμε τον αθλητικό τουρισμό του αύριο, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εξωστρέφεια και μίλησε για το τι καθιστά τη Θεσσαλονίκη αθλητικό προορισμό. «Η Θεσσαλονίκη έχει το παραλιακό μέτωπο, το Σέιχ Σου, πολλά στάδια, το νέο αεροδρόμιο "Μακεδονία", άριστες υποδομές φιλοξενίας και γαστρονομία. Όλα αυτά αποτελούν ατού της πόλης και δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε», είπε η ίδια. «Έχουμε προϋποθέσεις να αναπτύξουμε τον αθλητικό τουρισμό στην πόλη», πρόσθεσε. 

Ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και αθλητισμού του δήμου Ηρακλείου μίλησε και αυτός με τη σειρά του για τις υποδομές που διαθέτει ο δήμος, όπως το Παγκρήτιο Στάδιο, αλλά και την προσπάθειά τους να δώσουν ευκαιρίες σε αυτό το είδος τουρισμού, ενώ μίλησε και για τον προπονητικό τουρισμό που σε περιόδους οργανώσεων αγγίζει τις 5.000 διανυκτερεύσεις στον δήμο. «Μεγάλες ομάδες της Γερμανίας έκαναν προετοιμασία για το πρωτάθλημα στίβου», πρόσθεσε.

Η πολιτική της περιφέρειας εδράζει στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε στα πέντε χιονοδρομικά της περιφέρειας, ενώ έκανε για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μπραντ. Χρειάζονται υποδομές, εξωστρέφεια και άνθρωποι. Τα δύο τα έχουμε και αναζητούμε τις υποδομές», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου μίλησε για την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών για είναι βιώσιμα. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου χρειάστηκε πάνω από 3 εκατ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι τόσο από κρατική χρηματοδότηση. «Στο Ηράκλειο έχουμε μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ πρέπει να αναφέρουμε το νέο κλειστό κολυμβητήριο στην πόλη του Ηρακλείου που να μπορεί να φιλοξενεί και πολίτες αλλά και διοργανώσεις», ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Fit for all», ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης των προσφύγων διαμέσω του αθλητισμού που μαγνήτισε τα βλέμματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, σχολίασε στον χαιρετισμό του πως έως το 2030 ο κύκλος εργασιών για τον αθλητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2030 είναι 1,8 δισ. ευρώ και είπε πως μπορεί και η Ελλάδα να πάρει χρήματα από αυτόν τον κύκλο. «Ο αθλητικός τουρισμός προβάλλει τουριστικά ένα προορισμό χωρίς να δαπανά χρήματα για την τουριστική προβολή του. Μόνο από τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Eλλάδας θα χρειάζονταν 17 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή του αλλά δεν δαπανήθηκαν ακριβώς γιατί προβλήθηκε μέσω της διοργάνωσης».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε πως μιλάει από καρδιάς για τη σημασία του αθλητικού τουρισμού. «Ο αθλητισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, ίσως και η τρίτη πιο δυνατή και εκτός αυτού προσφέρεται για το ευ ζην και την ποιότητα ζωής. Αποτελεί και έτσι μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Η Μακεδονία και η Θράκη έχει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», σχολίασε. 

«Ο τελευταίος Ημιμαραθώνιος είχε πάνω από 15.000 δρομείς. Όλοι αυτοί έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μία πόλη γεμάτη τουρισμό», είπε από την πλευρά της αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ μίλησε για τη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2024.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε πως πρέπει να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα». «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ένας προορισμός τεσσάρων εποχών και κ αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο της προσπάθειας καθώς κερδίζει παγκοσμίως έδαφος». «Πρέπει να προσέξουμε τις υποδομές, κάπου που είμαστε πίσω σαν πόλη αλλά το δουλεύουμε, και την επίτευξη των μεγάλων διοργανώσεων, όπως ο μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος και ο νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, που είναι μία εξαιρετική ατραξιόν για την πόλη», είπε. «Ξεκινάμε ήδη δύο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου στη νέα Ελβετία και ένα γήπεδο μπάσκετ», συμπλήρωσε, ενώ μίλησε για μία μεγάλη έκπληξη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

Η θεματική είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο που υπηρετεί και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. «Μετά την πανδημία, η ανάγκη των ταξιδιωτών για ιδιαίτερες εμπειρίες εξυπηρετούνται μέσα από τον αθλητικό τουρισμό είτε μιλάμε για περιβαλλοντική είτε για κοινωνικοπολιτική θεωρία. Κάθε προορισμός που ασχολείται με το αντικείμενο απασχολεί και νέους ανθρώπους αλλά και εθελοντές», είπε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Η πολιτεία πρέπει να στέκεται αρωγός», τόνισε.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε χαιρετισμό του, είπε πως ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα από τα ταχύτερα είδη τουρισμού. «Ο αθλητικός τουρισμός κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Πάνω από 20.000 χιλιάδες επισκέπτες στον Μαραθώνιο της Αθήνας».

Τιμώμενη χώρα αποτελεί στη φετινή διοργάνωση αποτελεί η Αρμενία και έτσι ο πρόξενος επί τιμής της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Άκης Δαγκαζιάν, μίλησε για την παράδοση της χώρας στις παλιές αλλά και στον αθλητικό τουρισμό. Πρότεινε να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο χωρών στον αθλητικό τουρισμό αλλά και από τις αδελφοποιημένες πόλεις Θεσσαλονίκη και Γκιουμρί. 

Για την προσπάθεια ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού στον δήμο Ηρακλείου μίλησε ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ενώ στάθηκε και στα άμεσα και έμμεσα οφέλη του για τον δήμο. Επίσης, σημείωσε πως ο δήμος προσελκύει αθλητές για την προετοιμασία τους.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο καθηγητής Τουριστικού Μάρκετινγκ και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΠΑΜΑΚ, δρ. Ευάγγελος Χρήστου.