Skip to main content

Pi tech: Η start up από την Κατερίνη που κάνει τις καρτ ποστάλ να ζωντανεύουν

Η Pi CARD είναι μία από τις έξυπνες εφαρμογές της Pi tech, εταιρείας τεχνολογίας από την Κατερίνη, που φέρνει μέσα από τεχνολογίες VR και AR πιο κοντά τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο, κυρίως για τη νέα γενιά που έχει μάθει να ζει μέσα από το κινητό της

Κάνει τις καρτ ποστάλ να… ζωντανεύουν στα χέρια του ταξιδιώτη, προσφέροντάς του μια διαφορετική αναμνηστική εμπειρία από το ταξίδι του με τη χρήση τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality-AR). Η Pi CARD είναι μία από τις έξυπνες  εφαρμογές της Pi tech, start up τεχνολογίας από την Κατερίνη, που φέρνει πιο κοντά τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο, κυρίως για τη νέα γενιά που έχει μάθει να ζει μέσα από το κινητό της. Η οικογένεια Παπαδοπούλου και συγκεκριμένα τα αδέρφια Γιάννης, Πέτρος, Αλέξανδρος και Κυριακή, αλλά και ο πατέρας τους Ανέστης Παπαδόπουλος, οραματίστηκαν την Pi tech πριν από μία τετραετία και έχουν ήδη αναπτύξει μια σειρά από εφαρμογές και πρότζεκτ που εστιάζουν στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία, με οδηγό τεχνολογίες AR και VR (Virtual Reality-Εικονική Πραγματικότητα), αλλά και τον συνδυασμό τους.

Image

Η Pi CARD είναι η πλέον πρόσφατη εφαρμογή της start up από την Κατερίνη, όπου γνωστές, τουριστικές πόλεις ζωντανεύουν μέσα από μια καρτ ποστάλ (postcard), δίνοντας παράλληλα στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να ανεβάσει δικές του φωτογραφίες από την επίσκεψή του σε αυτές, διατηρώντας έτσι ένα πραγματικά ζωντανό αναμνηστικό. Ήδη στην εφαρμογή υπάρχουν η Βιέννη και η Κωνσταντινούπολη και έπονται και οι πρώτες ελληνικές πόλεις. Στόχος είναι να ενταχθούν στην εφαρμογή όσο το δυνατό περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο και να είναι προσεχώς διαθέσιμη στα αεροδρόμια. «Αν έχεις πάει για παράδειγμα ένα ταξίδι στο Παρίσι, αγοράζεις την ειδική κάρτα και μέσω της εφαρμογής βλέπεις τον πύργο του Άιφελ και άλλα αξιοθέατα να ζωντανεύουν, ενώ προσθέτεις και τη δική σου φωτογραφική συλλογή και ξαναζείς τις στιγμές με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο» λέει στη Voria.gr ο Πέτρος Παπαδόπουλος, CTO της Pi tech.  

Η Pi tech έχει επίσης αναπτύξει μια εφαρμογή για το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ, μέσω της οποίας ένας ασθενής ζωντανεύει με τη χρήση AR, δίνοντας στους μελλοντικούς νοσηλευτές και νοσηλεύτριες τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην ενδομυική ένεση και να αλληλοεπιδράσουν, επιλέγοντας για παράδειγμα το σημείο και το κατάλληλο φάρμακο.
Αυτή την περίοδο επίσης η start up «τρέχει» μια εφαρμογή στο JOIST Πάρκο Καινοτομίας της Λάρισας για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ένας στρατιώτης της περιόδου παίρνει σάρκα και οστά και ξεναγεί τους επισκέπτες, ενώ πριν από λίγο καιρό στην ίδια εγκατάσταση η Pi tech έκανε τα… μαγικά της για να ζωντανέψει τον Leonardo DaVinci. Επίσης, πρόσφατα υλοποίησε ένα πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο Κατερίνης για το διαδραστικό μουσείο Οι 12 Θεοί του Ολύμπου, όπου ο Δίας, η Ήρα και οι άλλοι Ολύμπιοι Θεοί εμφανίζονταν μπροστά στους επισκέπτες και τους έκαναν να αισθάνονται κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας.

Η Pi tech όμως έχει βάλει στο στόχαστρό της και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καταθέτοντας στο πρόγραμμα Horizon πρόταση για πρότζεκτ Επαυξημένης Πραγματικότητας σε σχέση με την ενέργεια και την εκπαίδευση, όπου οι μαθητές θα βλέπουν το σχολείο τους να ζωντανεύει και θα μαθαίνουν πώς μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια σε κάθε του γωνιά.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη νέα γενιά να ενδιαφερθεί για την εκπαίδευση, την ιστορία, τον πολιτισμό και αυτό να γίνει με έναν τρόπο διασκεδαστικό, δελεαστικό και τελικά αποτελεσματικό» λέει ο Πέτρος Παπαδόπουλος.

Image

 
Εκπαίδευση και επιχειρείν σε μία οικογένεια

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου η εκπαίδευση και το επιχειρείν συνδυάζονταν αρμονικά, αφού τα αδέρφια είχαν την εμπειρία του ιδιωτικού σχολείου του πατέρα τους στην Κατερίνη, το δικό τους βήμα στην επιχειρηματικότητα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, με σπουδές στο Φυσικό του ΑΠΘ και ο Πέτρος Παπαδόπουλος, CTO και τελειόφοιτος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ έκαναν την αρχή -με τη στήριξη του πατέρα τους Ανέστη- για να ακολουθήσουν ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και η Κυριακή Παπαδοπούλου, φοιτητές και οι δύο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Και παρόλο που οι ηλικίες των τεσσάρων κυμαίνονται μεταξύ 20 και 29 χρονών, έχουν μπει για τα καλά στον επιχειρηματικό στίβο, με μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα που ζωντανεύουν ήδη μέσα από τις VR και AR τεχνολογίες.