Skip to main content

Πιερρακάκης: Για εκπαιδευτικούς σκοπούς ο αντιδραστήρας στο ΑΠΘ - Δεν μπορεί να προκληθεί διαρροή ραδιενέργειας ή έκρηξη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ - «Δεν υπήρξε καμία παραβίαση στον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας»

Ένας αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας είναι αυτός στο υπόγειο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη

Η δήλωση του υπουργού έγινε με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ  σύμφωνα με το οποίο έγινε  «απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων».

Μιλώντας στο Mega και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες.  Μη φανταστείτε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη  ή διαρροή ραδιενέργειας. Είναι εκεί από το 1971  κι έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά μιλάμε για έναν χώρο πολύ καλά φυλασσόμενο, που έχει συναγερμό». 

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Χαράλαμπος Φείδας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του χώρου της Σχολής Θετικών Επιστημών όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Όπως ανέφερε, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7  πριν από ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο το λουκέτο της πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, όχι όμως της πόρτας ασφαλείας. «Δεν υπήρξε καμία παραβίαση στον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φείδας τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μικρό υποκρίσιμο εκπαιδευτικό πυρηνικό αντιδραστήρα από το 1974 και πως δεν τίθεται κανένα θέμα επικινδυνότητας.

«Αντιλαμβάνεστε πως όταν χρησιμοποιείται για λόγους εκπαίδευσης δεν έχει καμία επικινδυνότητα», τόνισε ο κ. Φείδας, σημειώνοντας πως «δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού και ανάφλεξης γιατί ποτέ δεν πρόκειται να φτάσει σε αυτή την κατάσταση».

Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε για έναν αντιδραστήρα, ο οποίος  «υπόκεινται σε όλους τους ελέγχους από τις επιτροπές για τη λειτουργία του», σημειώνοντας πως τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας. Σύμφωνα με τον πρύτανη φυλάσσεται με θωρακισμένη πόρτα και με συναγερμό, όπου δεν σημειώθηκε παραβίαση.

Ερωτηθείς για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό, τόνισε ότι το έργο ολοκληρώνεται την Άνοιξη.