Skip to main content

Ποιες δράσεις πολιτισμού και περιβάλλοντος επιχορηγεί το ΥΜΑΘ

Το ΥΜΑΘ αλλάζει, έχει ήδη αλλάξει, τόνισε η υπουργός Μακεδονίας -Θράκης στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου προγράμματος του ΥΜΑΘ «Δημιουργώ»

Ξεκίνησε από χθες η υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση δράσεων πολιτιστικής δημιουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης «Δημιουργώ».

Στην παρουσίαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φωτογραφίας, η υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, δήλωσε πως το «Δημιουργώ» είναι το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα του υπουργείου, μετά το «Στηρίζω» και το «Νεανικές Δράσεις», το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Όπως υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου, «το ΥΜΑΘ αλλάζει, έχει ήδη αλλάξει». «Δεν έχει έναν διακοσμητικό ρόλο [...] αλλά έναν ενεργητικό ρόλο, έναν ρόλο εξωστρέφειας».

Όπως ενημέρωσε η ίδια, αναμένεται και το επόμενο πρόγραμμα του ΥΜΑΘ με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε Μακεδονία και Θράκη.

Το πρόγραμμα «Δημιουργώ», προϋπολογισμού 187.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιχορηγεί δράσεις πολιτιστικής δημιουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το ανώτατο ποσό για κάθε δράση είναι 3.000 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής έχουν σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., νομικά πρόσωπα και δίκτυα αυτών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής δημιουργίας και έχουν την έδρα τους σε μία εκ των περιφερειών του ΥΜΑΘ. Σημειώνεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κατά τα έτη 2018 και 2019.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί :
1. Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (καθαρισμός περιβάλλοντος).
Επιμόρφωση με αναφορά στην ανακύκλωση, στην αναβαθμιστική ανακύκλωση, στην προστασία της αειφορίας και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Επιμορφωτικά workshops, ερευνητικά εργαστήρια, καλές πρακτικές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης σε σχέση με την παρακολούθηση, τη διατήρηση, και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
Δράσεις ανάδειξης του φυσικού πλούτου των περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης.
2. Υποστήριξη καλλιτεχνικών εργαστηρίων (workshops, σεμινάρια master classes, κ.λ.π.) σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, εκθέσεις / εκδόσεις για την προβολή του πολιτιστικού δυναμικού, εκδηλώσεις (ημερίδες, συνέδρια κ.λ.π.) για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, παραδοσιακής και σύγχρονης, της Μακεδονίας και
Θράκης.
3. Οργάνωση εκδηλώσεων και παρουσίασης του έργου / υποέργων 1 & 2 (λογότυπο, μπάνερ, έντυπα κ.λ.π.). Ενέργειες διάχυσης καλών πρακτικών και δικτύωσης των φορέων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με τους αντίστοιχους φορείς των βαλκανικών χωρών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 17 Μαΐου ενώ οι δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.