Skip to main content

Πιέσεις στην Τσεχία για έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο προκειμένου να ασκήσουν για πιέσεις για έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας.

Μετά το «ναι» στην Ιρλανδία –η μόνη χώρα που διενέργησε δημοψήφισμα για την έγκριση της συνθήκης– εκκρεμότητα υπάρχει μόνο στην Πολωνία και την Τσεχία. Ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Κατσίνσκι, ωστόσο, έχει δεσμευτεί ότι θα υπογράψει τη συνθήκη αμέσως μόλις εγκριθεί από την Ιρλανδία.

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, επομένως, συγκεντρώνονται στον κ. Κλάους, τον Τσέχο πρωθυπουργό και γνωστό Ευρωσκεπτικιστή, ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ την επιφύλαξή του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρησιμότητά της.

Σε περίπτωση επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από το δικαστήριο, και εφόσον ο κ. Κλάους επιμένει στην αρνητική του στάση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει το αξίωμά του, υποστηρίζει ο Jiri Pehe, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του προγράμματος του New York University στην Πράγα.

Ήδη ο κ. Κλάους δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας και οι πιέσεις αυτές θα ενισχυθούν σημαντικά μετά την έγκριση της συνθήκης από τους Ιρλανδούς, επισημαίνει ο αναλυτής.